Spaleti: Osimhen je srce, a Kvara duša Napolija. Ovo je i za mog pokojnog brata

Foto: Jonathan Moscrop / Newscom / Pixsell

Napoli je nakon 33 godine ponovo šampion Italije, treći put u svojoj istoriji nakon 1987. i 1990. godine.

Remijem sa Udinezeom (1:1), pet kola prije kraja, Napolitanci su obezbijedili Skudeto, čiji je tvorac u trenerskom smislu niko drugi do Lućano Spaleti.

>>> Delirijum u Napulju: Gori Maradonino nebo, brod plovi ulicama, slavi se u crkvama…

“Naravno, srećan sam. Ispisali smo istoriju. Međutim, neko poput mene, ko je navikao cijelog života na rad i samo rad, ne može se puno radovati. Uostalom, sreća je prolazna stvar. Sada tek moramo da radimo još kvalitetnije, bolje, jače…”, prve su riječi Spaletija nakon jedinstvenog uspjeha.

“Vidjeti Napolitance srećene i zadovoljne neopisiva je emocija. Oni su ti koji strast prenose na mene i ekipu, a sve se to prenijelo na teren i rezultiralo titulom šampiona. Drago mi je da smo uspjeli da učinimo ponosnima. Prirodno je da čovjek, nakon svega, sebi kaže – ‘Hvala Bogu, uspjeli smo’. No, istovremeno na kraju te pomisli sve to i završava. Moramo da već sada mislimo o budućnosti”, naglašava strateg Napolija.

“Prije mene su ovdje bili veliki treneri poput Rafe Beniteza, Karla Anćelotija, Mauricija Sarija, pod kojim je Napoli igrao fantastičan fudbal. Đenaro Gatuzo je osvojio Kup… Zato, kada sam došao, jedini ispravni put bio je da idemo na Skudeto. U početku smo nailazili na pesimizam, jer su ljudi toliko puta bili blizu i ostali bez pehara. Međutim, korak po korak – uspjeli smo zajedno”.

“OVO JE ZA NAPULJ, ALI I MOG POKOJNOG BRATA”

Puno puta u prošlosti Spaleti je bio nadomak Skudeta, posebno s Romom u vrijeme kada su za “vučicu” igrali Franćesko Toti, Mirko Vučinić… Međutim, 2023. godina postala je simbol njegove trenerske dogme i odlučnosti da se okiti titulom nacionalnog prvaka.

“Zasluge idu svima – od igrača, navijača, osoblja i svima u gradu. Ovo je sve za Napulj”, rekao je Spaleti, pa zastao na tren i dodao…

“Ovo je i za moju porodicu, kćerku Matildu, moje prijatelje, ali i za mog pokojnog brata Marćela, koji je preminuo prije četiri godine”.

“OSIMHEN JE SRCE, A KVARA DUŠA EKIPE”

Prve dvije violine Napolija ove sezone su Viktor Osimhen i Kviča Kvarashelija. Sjajni nigerijski napadač prvi je strijelac sa 22 postignuta gola. Stao je rame uz rame sa čuvenim Žorž Veom, legendom Milana te je postao simbol uspjeha kluba sa italijanskog juga…

“Osimhen je srce ekipe. Nevjerovatan momak i igrač. Jak je i uvijek spreman za naporan rad kako bi još više napredovao. Sve se to oslikava na teren, nimalo slučajno. On je kao malo dijete. Svakog novog dana ima nevjerovatnu želju i iznova i iznova želi da se dokazuje, prije svega sebi, pa i ostalima”, opisuje Spaleti svoju gol-mašinu.

Tu je i čudesni Gruzijac Kvarašhelija, koji je od anonimnosti do zvijezda zaplesao odmah u prvoj sezoni, uz 12 golova i 10 asistencija u Seriji A.

“Ako je Viktor srce tima, Kviča je duša. Kada je stigao malo je ko znao za njega, a posebno vjerovao. Međutim, Napoli je od prvog dana osjetio ko je Kvarashelija. Takođe jedan iskren momak, kojem je nebo granica. Nosio nas je cijele sezone na razne načine. Postizao golove, asistirao, ali i igrao za ekipu. Na taj način smo slali poruku da Napoli nije samo Osimhen – Kvarshelija, već da smo, prije svega i nakon svega – tim. Kao takvi smo i osvojili Skudeto, što predstavlja posebno zadovoljstvo. Više smo radili nego što smo pričali. To se na kraju isplatilo”, jasan je Spaleti.