UEFA

“Sudije će kapitenima objašnjavati ključne odluke na Evropskom prvenstvu”

Foto: Pro Shots Photo Agency / Sipa USA / Pixsell

Odmah po završetku klupske sezone kreće Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje se od 14. juna do 14. jula igra u Njemačkoj.

Na kontinentalnom turniru dogodiće se novost u sklopu sudijskih odluka. Naime, arbitri će ključne odluke objašnjavati kapitenima reprezentacija, objavio je izvršni direktor UEFA-e Roberto Rozeti.

“Biti sudija u modernoj igri vrlo je teško. Sudija donosi između 200 do 250 odluka po utakmici, to je jedna na svake 22 sekunde, ponekad u teškim i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom, a svaku od njih pomno proučavaju i iznova posmatraju iz više različitih uglova i navijači i stručnjaci”, započeo je Rozeti u otvorenom pismu, koje je svjetlost dana ugledalo na zvaničnoj stranici UEFA-e.

“Želimo da sudije snažne ličnosti donose i preuzimaju odluke, što ponekad može biti nepopularno, na terenu, ali u isto vrijeme želimo da budu otvoreniji i objasne što je dovelo do određenih odluka. Oni dobijaju puno informacija od pomoćnog video sudije (VAR), a mi smo spremni da razgovaramo i podijelimo više detalja sa igračima i trenerima kako bismo im pomogli da razumiju kako je donešena odluka”, naglasio je Italijan, pa dodatno obrazložio svoje stanovište.

Foto: Niall Carson / Press Association / Pixsell

“Ideja je jednostavna. Tražimo da sve reprezentacije obezbijede da njihov kapitan bude jedini igrač koji razgovara sa sudijom. Takođe, molimo kapitene da obezbijede da njihovi saigrači ne napadaju i okružuju sudiju, već da omoguće direktni razgovor kako bi se odluka prenijela pravovremeno i sa poštovanjem. Naravno, o nekim odlukama će se uvijek raspravljati. Međutim, mi u UEFA-i želimo da sudije objasne više svojih odluka svim reprezentacijama koje se takmiče na predstojećem Euru”, pojasnio je Rozeti.

Ukoliko je kapiten golman, onda će morati da bude imenovan njegov zamjenik na terenu, koji može da isprati sve što se događa u samom polju kako čuvari mreže ne bi morali da idu na suprotni kraj terena.

“Prihvatanje ovog pristupa i osnaživanje sudija dovešće do povećanja ionako vrlo visokog kvaliteta suđenja na našim takmičenjima i boljih utakmica u kojima će igrači i navijači uživati tokom turnira. Ako možemo da olakšamo konstruktivan dijalog između sudija i kapitena reprezentacija, svi će imati koristi, a mi ćemo ostaviti pozitivno naslijeđe za budućnost lijepe igre”, zaključio je nekadašnji sudija sa Apenina.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare