Uhapšen trener PSŽ-a

Galtije (foto: Norbert Scanella/Panoramic / Bestimage/PIXSELL)

Trener Pari Sen Žermena, Krsitof Galtije uhapšen je danas u Nici. Francuski mediji javljaju da je kormilar PSŽ-a priveden zajedno sa sinom Džonom pod optužbom za rasnu diskriminaciju u periodu kad je Galtije vodio Nicu.

Otac i sin će u pritvoru provesti 24 sata, nakon čega će biti odlučeno da li će biti pušteni na slobodu ili će biti zadržani u zatvoru.

Galtijeova afera je isplivala 11. aprila. Sporan je bio jedan mejl od prije dvije sezone koji je tadašnji sportski direktor Nice Žulijen Furnije poslao vlasniku kluba, Ineosu u kojem je otpužio Galtijea za islamofobične komentare 2021. godine.

Furnije je tada skrenuo pažnju upravi na problematično ponašanje trenera, ali i sina, ujedno njegovog agenta. Kristof i Džon su navodno komentarisali da u Nici igra previše tamnoputih fudbalera i muslimana. Po svjedočenju Furnijea, Galtije je svojim igračima zamjerao što poste tokom Ramazana.

Nakon što su mediji otkrili aferu, država je reagovala vrlo brzo i pokrenula istragu, no nije odmah krenula sa hapšenjima. Policija je tokom istrage prvo saslušavala svjedoke i uzela podatke sa klupskih računara, prije nego što je krenula sa konkretnim radnjama.