Vembli će biti svjedok nove engleske bajke

Detalj sa meča Koventri Luton, FOTO: Twitter
Detalj sa meča Koventri Luton, FOTO: Twitter

“Ko nije bio na engleskom stadionu, taj ne zna šta je fudbal”, kultna je rečenica beogradskog glumca Mladena Andrejevića u još kultnijem filmu Kad porastem biću Kengur.

Nije samo duel na Itihadu bio u centru pažnje na Ostrvu, već i polufinalni revanš plej-ofa za ulazak u Premijer ligu. Pogotkom Gustava Hamera Koventri je na Riversajdu savladao domaćeg Midlzbroa 0:1 i izborio kartu za Vembli! Na kultnom londonskom stadionu igraće protiv Lutona za ulazak u najjaču ligu planete.

Njihov međusobni okršaj, u utakmici koja zbog finansija koju donosi promocija ima i epitet najskuplje u svijetu sporta, na rasporedu je 27. maja. Kakav samo naboj vlada u klubovima, znajući da je Koventri posljednji put igrao u najjačem rangu u sezoni 2000/01, a Luton je iz lige ispao 1992. godine i još se nije vraćao.

Međutim, ono što još više fascinira i samim tim daje šmek engleskom fudbalu jeste činjenica da su Luton i Koventri prije samo pet godina zajedno bili u četvrtom rangu fudbala na Ostrvu – Ligi 2. Posljednju deceniju finalisti plej-of tavorili su između treće i četvrte lige, a Luton je prije samo devet godina bio u petom rangu takmičenja i osvojio ga.

Koventri se posljednjih godina davio u finansijskim problemima, pa je nekoliko sezona bio i “podstanar” igrajući svoje domaće utakmice u Nortamptonu, Birmingemu, pa čak i Bartonu. I sada, u svojoj najboljoh sezoni u proteklih 20 godina imao je jedan od najmanjih budžeta u Čempionšipu.

Jedno je sigurno, ko god pobijedi 27. maja na Vembliju biće to vrhunac jedne divne priče koju ćemo svakako ispratiti na stranicama LOB SPORT-a.