EURO 2024 / GRUPA F

Vibracije uzbuđenja

Ronaldo i Portugal na šest bodova nakon dva kola, Foto: Hendrik Schmidt / DPA / Pixsell
Ronaldo i Portugal na šest bodova nakon dva kola, Foto: Hendrik Schmidt / DPA / Pixsell

Evropsko fudbalsko prvenstvo – peti dan.

Dvije utakmice grupe F današnjeg programa zatvaraju prvi krug takmičenja. Od 18 sati igraju Turska i Gruzija, a u večerenjem terminu od 21 čas na teren izlaze Portugal i Češka.

Najprije, na stadionu Borusije u Dortmundu u najavi je veoma zanimljiv duel Turske i Gruzije, koje se sastaju šesti put, ali premijerno na velikim takmičenjima. Prava mala mini-storija.

U dosadašnjih pet sučeljavanja Turska je tri puta izlazila kao pobjednik, a Gruzija jednom, uz jedan remi. Sve tri pobjede Turske bile su visoke – 2002. – 3:0, pa 2005. – 0:3 i potom 2012. – 1:3. Sa druge strane, Gruzijci su jedini put slavili 2007 – 1:0.

Ukupno 12 golova postigla je selekcija sa Bosfora u međusobnim okršajima, a pet puta vadila je loptu iz sopstvene mreže.

Turskoj je ovo šesto učešće na Euru, uz treće osvojeno mjesto 2008. godine. Gruzija prvi put kao samostalna država igra kontinentalno takmičenje i želi da se predstavi na najbolji mogući način. Pred sobom ima suparnika koji pet vezanih mečeva ne zna za pobjedu – tri poraza i dva remija.

Istovremeno, Gruzija je u mini-seriji od tri trijumfa, računajući i nedavnu pobjedu pod Goricom nad našom Crnom Gorom 1:3. Zato će megdan u Dortmundu biti veoma interesantan, tim više što Gruzija već neko vrijeme nije topovsko meso ni za najkrupnije fudbalske ribe. To znači da je pred Turskom veliki izazov na otvaranju grupe F.

Večeras u Lajpcigu na teren izlazi Portugal sa Kristijanom Ronaldom i ostatkom na papiru strašne ekipe. Sastav sa Pirineja spojio je mladost, klasu i iskustvo te će na taj pogon pokušati, pomalo iz sjenke, da ponovi 2016. kada je jedini put do sada osvojio evropsku krunu.

No, bez obzira na poznata lica ili ne, Češka je selekcija koja nikom, nikad i bilo gdje nije poželjan rival. Česi, koje dobro pamtimo u Crnoj Gori, nikad nisu propustili Evropsko prvenstvo – ovo im je osmo vezano učešće. To najbolje oslikava fudbalsku naciju, koja uvijek u rukavu ima disciplinu, ali i čeličnost da zakuva čorbu svima. Posebno tokom kontinentalnih odmjeravanja.

Tri puta dvije reprezentacije sastajale su se na Eurima. Česi su 1996. slavili 1:0, a potom su Portugalci uzvratili 2008. i 2012, kada je bilo 1:3 i 0:1.

Prije nešto manje od dvije godine u Ligi nacija Portugal je vezao još dvije pobjede – 2:0 i 0:4, čime je utabao stazu za etiketu favorita u večerašnjem duelu.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare