Viktor Đukanović za LOB SPORT: Želim od Hamarbija do prvih 11 reprezentacije

Novi gol sjajnog Đuke. Foto: Hamarbi

Švedska sve češće priča o njemu. Naročito Crna Gora.

Viktor Đukanović sjajno se adaptirao u Hamabrbiju, gdje je za kratko vrijeme uspio da se nametne ne samo španskom treneru Martiju Sifuentesu, već i da uđe pod kožu navijačima štokholmskog kluba.

Do sada je bivši igrač Budućnosti odigrao osam utakmica za Hamarbi i postigao tri gola, čime je apsolutno skrenuo pažnju na sebe, kako u Skandinaviji, tako i u domovini. Od 8. januara, kada se priključio ekipi, Nikšićanin svakim danom napreduje i osjeća seviše nego komotno na Tele2 areni.

Prije pet dana Đukanović je postigao novi sjajan pogodak protiv Deferforsa u pobjedi 3:0 te je zavrijedio epitet igrača utakmice, ali i povećao sopstveni rejting kod selektora Miodraga Radulovića.

>>> U SOKOLOVOM JATU: Turbo Đuka izaziva Radulovića!

Tim povodom porazgovarali smo sa 19-godišnjim Viktorom, koji u intervjuu za Lob Sport govori o svojim utiscima, odlukama, planovima, prognozama…

Švedska je razvijenija zemlja, bogatija, ima bolje stadione u odnosu na nas, ali se igra na plastici. Kakav je to prelaz bio za tebe? Kakva vlada atmosfera na stadionima i kako je prošao period adaptacije?

“Imao sam malo problema u početku da se priviknem, ali kako vrijeme odmiče sve je lakše. Navijači su stvarno nevjerovatni. Svaka domaća utakmica, nebitno bio derbi ili neka druga utakmica, njih preko 25.000 dolazi na stadion”.

Stiče se utisak da si povukao pravi potez, ostao još pola godine i otišao u malo slabiju ligu, nego da si ljeto prije toga završio u Sampdoriji, kako se pisalo? Da li te je to tada kao mladog igrača intrigiralo…

“Bilo je dosta ponuda, ne samo Sampdorija. Meni, kao mladom igraču, sigurno da nije bilo lako, ali mislim da sam napravio pravi potez. Vrijeme će pokazati jesam li u pravu”.

Koja je razlika između švedskog i crnogorskog klupskog fudbala?

“Sigurno da ima razlike. U Švedskoj se igra brzi fudbal. Kvalitetni su protivnici, ali isto tako mislim da pozicija crnogorske lige na rang listi ne oslikava stvarni kvalite lige”.

Legendarni Zlatan Ibrahimović ima 23,5 posto akcija u Hamarbiju. Da li si ga možda upoznao ili imao bilo kakav, posrdni ili neposredni kontakt?

“Za sad nisam. Nadam se da ću imati prilike da ga upoznam i razgovaram sa njim”.

Crnogorska fudbalska javnost polaže puno nade u tebe. Da li smatraš da zaslužuješ novi poziv u A reprezentaciju. Možda već u junu u Podgorici protiv Mađarske u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo…

“Na meni je da se dokazujem iz utakmice u utakmicu i da svojim partijama zaslužim poziv selektora. Kao što sam i u predhodnim intervjuima rekao, volio bih da budem standardan A reprezetativac. Naravno, taj status mogu jedino da dosegnem dobrim igrama u Hamarbiju”.

Tvoj 16-godišnji brat Stefan, koji je igrač Budućnosti, bio je nadomak Evropskog prvenstva za kadete u dresu reprezentacije Crne Gore. Kako vidiš njegov fudbalski put, kao i 20-godišnjeg brata Martina, koji je trenutno član Koma?

“Stefan je imao taj hendikep da se povrijedi u prvoj utakmici, što se, prema mom mišljenju, i odrazilo na njihov rezultat, jer je on jedan od glavnih igrača selekcije. Posjeduje kvalitet da postane veliki igrač. Što se tiče Martina, isto tako ima veliki kvalitet da bude dobar igrač. Mislim da mu treba i da zaslužuje više minuta u klubu nego što trenutno dobija. To je igrač koji svaki svoj minut iskoristi na pravi način i doprinese ekipi na najbolji mogući način“.

U subotu je veliki dan za crnogorski fudbal. Sutjeska i Buducnost kraj Bistrice (20:00) biju međusobni dvoboj za titulu šampiona. U Nikšiću si rođen, ali te je Budućnost lansirala. Za koga ćeš navijati?

“Iskreno se nadam pobjedi Budućnosti. Jesam Nikšićanin, ali mi je Buducnost sve pružila i zahvalan sam im na tome. Volio bih da Budućnost pobijedi i na kraju osvoji titulu”, zaključuje Đukanović.

Biser crnogorskog fudbala po dolasku u novi klub odmah je pogodio na debiju i na taj način nagovjestio velike stvari u Štokholmu.

Brzinom svjetlosti stići će 17. jun i krucijalna utakmica Crne Gore protiv Mađarske “pod Goricom”. Crnogorski navijači vjeruju da će “hrabri sokoli” sa Đukom biti još opasniji po gol nekadašnje “lake konjice”.

3
Da li Viktor Đukanović zaslužuje poziv u reprezentaciju?