VREMEPLOV: Bajka Aberdina i prvi trofej za velikog Fergija

Ser Aleks Ferguson. Legenda, jedan od najvećih svih vremena, simbol Mančester junajteda, ali i fudbala u globalu. Na klupi “crvenih đavola” osvojio je sve što se moglo osvojiti. Međutim, najnevjerovatnija pobjeda u njegovoj karijeri nije vezana za Junajted. Već za Aberdin.

Na današnji dan, 1983. godine – škotski tim je sa Fergijem na klupi savladao Real Madrid 2:1 i osvojio Kup pobjednika kupova u Geteborgu. Bila je to noć za pamćenje, meč o kojem se priča, ali i posljednji put kada je kraljevski klub doživio poraz u finalu nekog evropskog takmičenja.

Već tada se moglo vidjeti kakav je Ferguson stručnjak. Sa mladom ekipom stigao je do trijumfa nakon produžetaka.

Foto: Twitter

A, ova ekipa bila je prethodnik njegove “Klase 92” u Junajtedu.

Ono što su igrači Aberdina doživjeli bilo je mnogo strašniji Ferguson od onog koji će decenijama kasnije ispisivati istoriju na klupi Junajteda.

Vjerovatno je do tada popustio“, rekao je Erik Blek prisjećajući se svega što se dešavalo te 1983. godine.

Inače, Blek je postigao prvi gol protiv Reala, sa 19 godina.

U to vrijeme je bio žestok vođa, jer je pokušavao da izgradi reputaciju. Bio je nevjerovatno zahtjevan i stvorio je atmosferu koja je bila polukonfrotirajuća, i među igračima, kako bismo obezbijedili da imamo taj pobjednički mentalitet“.

Svaki igrač Aberdina koji je nastupio u finalu imao je 28 ili manje godina. Četvorica mladih Škota su se posebno isticali – strijelci Blek i Džon Hjuit (20), vezni fudbaler Nik Kuper (19) i Nil Simpson (21).

I svi su oni u nekim trenucima osjetili snagu Fergijevog gnijeva. Hjuit je nebeskim skokom presudio Realu, a upravo je on bio prvi igrač kojeg je Ferguson doveo u Aberdin 1979. Debitovao je sa 16 godina.

Jednom smo trenirali zimi, vrijeme nije bilo sjajno i snijeg je pokrivao zemlju, pa smo trenirali u zatvorenom. Vraćali smo se, puno auto igrača, a ispred Ser Aleks koji je išao deset milja na sat u svom Mercedesu. Momci su me nagovarali da prođem, a dok smo to radili saigrači su spustili prozora i mahali mu. Kad smo stigli u svlačionicu bio je bijesan“.

Ti si manijak. Šta misliš da radiš? Mogao si da se slomiš. Putevi su podmukli i tako se voziš sa miliona funti vrijednim talentom“.

Foto: Twitter

Ovo su samo neke od anegdota koje su igrači pričali nakon saradnje sa Fergusonom. A, 40 godina kasnije može se konstatovati – Aberdin je osvajao dok je Fergi bio tu. Posljednju titulu šampiona Škotske osvojili su 1985, a dva trofeja koja su osvojena nakon Fergijeve ere su nacionalni Kup i Liga kup.

Svi navijači u Aberdinu se sa velikim ponosom sjećaju 1983. godine, Hjuita, Bleka, sa Fergusonom na klupi. A, i Uefa je nedavno odlučila da ispravi nepravdu – iskusni stručnjak će konačno dobiti medalju za osvojeni Kup pobjednika kupova protiv Reala.

Pravila su bila takva da su medalju dobili samo igrači i pet rezervi. Međutim, sada će odličje završiti i kod Fergusona i kompletnog stručnog štaba.

Hvala svima na ukazanoj časti i zaista mi mnogo znači što sam dobio ovo priznanje“, rekao je legendarni Škot kojem će nagrada biti uručena sjutra.