VREMEPLOV: Bitka kod Kopenhagena

Tuče navijača prate fudbal, iz vikenda u vikend se dešavaju sukobi širom planete, ali jedan koji će ostati upamćen i kojeg se svi prisjete dogodio se na današnji dan, prije 23 godine. Lokacija Kopenhagen, akteri – navijači Arsenala i Galatasaraja.

Bilo je to uoči finala tadašnjeg takmičenja Kup Uefa (danas Liga Evrope). Samo mjesec ranije dvojica navijača Lidsa ubijeni su, takođe u neredima sa turskim navijačima, pa je ovo bila neka vrsta odmazde. Moglo se pretpostaviti da će se dogoditi osveta. Četiri osobe su izbodene nožem u tučnjavi, a na strani Arsenala bili su i navijači ostalih klubova.

Neredi su počeli rano ujutro, sukobima u lokalima, a sve je kulminiralo na gradskom trgu u Kopenhagenu. Vlasti u Danskoj znali su šta im se sprema, pa su rasporedili 2.000 policajaca u strogom centru grada, ali jedino rješenje za zaustavljanje problema bio je suzavac. Na kraju – 19 povrijeđenih, četiri uboda nožem i 60 hapšenja.

Jedan od navijača Tobdžija koji je zadobio ubodne povrede je Pol Dinin koji je završio u bolnici, tokom dana je pušten, a onda je na stadionu bio gost direktora londonskog kluba.

Na svu sreću, nasilje se nije prenijelo na sami stadion. Uefa je bila rigorozna, postavljene su ograde na tribinama Parkena, ali i na samom terenu. Pokušali su navijači da sruše ogradu, ali je policija reagovala na vrijeme.

Ukupno 15 navijača dobilo je zabranu odlaska na Evropsko prvenstvo koje se igralo u Belgiji i Holandiji. Nakon svih nereda koji su se nastavili i u Kopenhagenu, Uefa je jasno poručila Englezima da će biti suspendovani ukoliko se divljanje navijača nastavi.

I na kraju, ono zbog čega su svi ti navijači stigli u Kopenhagen. Nakon 120 minuta bilo je 0:0, a mirniji u penal seriji bio je Galatasaraj – 4:1.