VREMEPLOV: Zambijsko srce i dalje plače

Fudbal često piše nestvarne, bajkovite priče, ali nažalost, kao i u životu, ima okrutnih – tragičnih. O avionskim nesrećama “Bezbijevih beba” i “Grande Torina” zna praktično i svaki laik. Ali o tragediji fudbalske reprezentacije Zambije? Sigurno ne.

Zbog toga je, i pored magičnih momenata i lijepih sjećanja, “Vremeplov” redakcije LOB SPORT tu i da podsjeti na neke tužne priče koje ne smije da pojede zub prošlosti…

Tog 27. aprila 1993. godine, u bliznini gabonskog Libervila, avion sa reprezentacijom Zambije srušio se u Gvinejski zaliv, a poginula je kompletna selekcija – 18 fudbalera. Selektor Godfri Čitalu predvodio je selekciju u kvalifkacijama za Mundijal, ekipu koja je dobre rezultate trebala da kruniše učešćem na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve je išlo po planu Zambijaca, u Lusaki je savladan Maroko, onda je uslijedio put za Dakar (Senegal) koji će se pretvoriti u jednu od najvećih sportskih tragedija.

Tenhičke probleme sa prevoznikom zambijske avijacije, u vidu kvara jednog od motora, pilot je primijetio još u Kongu, a istraga će kasnije utvrditi da je pilot greškom ugasio drugi motor i izazvao pad avion u Atlantski okean 500 metara od kopna – preživjelih nije bilo… Osim fudbalera i pomenutog selektora Čitalua, život je izgubio prvi čovjek Saveza Mihael Mvapete, te još pet osoba stručnog štaba i isto toliko članova posade.

Od generacije, preživjela su samo dvojica, danas 59-godišnji Kaluša Bvalija, tada velika zvijezda i fudbaler holandskog PSV-a, te Čarls Musonda koji je u tom periodu nosio dres Anderlehta. Bvalija je spasila činjenica da je putovao u sopstvenom aranžmanu, a Musondu povreda koljena zbog koje je bio primoran da propusti meč.

I danas, moje srce plače. Bol će zauvijek ostati ogromna“, govorio je u intervjuima Bvalija.

Novoformirana ekipa nije uspjela da izbori plasman na Mundijal u SAD. Nacija nikada nije zaboravila tragediju, zambijsko srce je plakalo, plače i danas, ali je nastavilo da kuca zahvaljujući fantastičnoj generaciji koja je 2012. godine osvojila Afrički Kup nacija, sudbina je baš izabrala da to bude – gabonski Libervil! Bvalija je u ulozi predsjednika Fudbalskog saveza postavio za selektora francuskog stručnjaka Ervea Renara (podjsetićemo i na njegovu životnu priču i radu u komunalnoj firmi) koji se sa relativno nepoznatim fudbalerima popeo na fudbalski tron “crnog kontinenta”.

Dan prije finala protiv moćne selekcije Obale Slonovače Zambijci su posjetili mjesto tragedije, Bvalija je tom prilikom rekao fudbalerima da moraju osvojiti pehar, jer ih sa neba posmatra i bodri generacija njegovih saigrača i drugova… Tako je i bilo, vrlo dramatično, nakon penal serije (9:8) Drogba, Kalu, Žervinjo i braća Ture ostali su kratki za pehar, je fudbal je tako htio. Poklonio je trofej onima koji su ga najviše željeli…