GLAS JUGOSLAVIJE

A sada operacija “Titan” za jakog i evropskog – Vardar

Pobjedom nad Detonitom (2:0) u nedelju u baražu za opstanak u Prvoj ligi, fudbaleri Vardara ostvarili su svoj cilj.

Najtrofejniji klub u Makedoniji prošao je pet paklenih godina, godine krize, besparice, dugova, igrao u drugoj ligi, baraža za opstanak u eliti… Jedini koji su ostali najverniji i najlojalniji to su bili navijači, to su bili Komiti, koji su glavni razlog zašto je veliki klub ostao u eliti i još uvek na fudbalskoj mapi.

Želja bivšeg političkog režima da “razbije fudbalski brend bila je bezuspješna. Navijači su se na vrijeme probudili, organizovali i preuzeli klub koji je spašen uprkos tome što je u jesenjem dijelu prvenstva bio na dnu tabele.

I bez obzira na sve ostale klubove, Vardar je taj koji može, ima veličinu i zna kako je biti veliki.

U Makedoniji sada nema režima i antisportista. Postoje novi vjetrovi i planovi za razvoj sporta i klubova. Jedan od glavnih prioriteta za dobar sport je stvaranje i okupljanje jakog, evropskog i moćnog fudbalskog kluba kao što je Vardar.

Neka vrsta “Operacije Titan”, koja mora da bude brza i efikasna jer nema mnogo vremena i treba da počne nova sezona, da se okupi super tim koji bi sljedeće godine krenuo ka vrhu, a potom i ka tituli u Makedoniji.

Da bi se mozaik složio, potrebno je očistiti dugove od oko 2,5 miliona eura, od čega 800.000 eura duguje Upravi javnih prihoda, 300.000 eura stadionu, a preostalih 1,4 miliona igračima, trenerima… Osim toga, vratiti jednu ili obje baze koje je klub imao u vrijeme ruskog biznismena Sergeja Samsonenka, koji će uz ovakve vremenske prilike i promjene u Makedoniji sigurno imati sluha da pomogne fudbalskom klubu koji je u svoje vreme tresao u zemlji i igrao u grupnoj fazi Lige Evrope.

Operaciju Titan, za Vardar, treba dati ljudima koji će znati da istu izvedu na brz i efikasan način. Zaboravimo udaranje u prsa i termin “vardarizacija” koji je klub doveo do samog dna i potpunog gašenja. Ovakve legende su trenutno nepotrebne jer svaki put kada su bili i jesu u klubu i vođeni ličnim interesima, klub je kobno išao na dno.

Najave o raščišćavanju računa i pronalaženju sponzora u Vardaru pozdravljaju navijači kluba koji su svjesni da tu treba da postoji gazda i moćan budžet sa kojim se može sastaviti šampionski tim. Misija navijačke grupe Komiti je uspjela i sada je vrijeme da se krene od nule – prvo da se napravi klub (kancelarije, tereni, uprava…) a potom i tim za teren.

Ovakve najave, koje bi trebalo da budu ovog ljeta, nada su da će se fudbal u Makedoniji vratiti na pravi kurs. Nije samo Vardar taj koji je preživeo paklene godine. Ima i drugih klubova koji se vraćaju na mapu, poput Pelistera iz Bitolja.

Očekujući burno skopsko ljeto…

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare