GLAS JUGOSLAVIJE

Arapski novac i vrhunski fudbal ne idu zajedno

Fudbal se ne može kupiti novcem. To je činjenica već decenijama i činjenica koja je aktuelna ovih dana kada vidimo nastupe reprezentacija koje učestvuju na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Jasno je da fudbaleri, koji brane boje svojih nacionalnih selekcija i koji nastupaju za svoje klubove van Evrope, nisu na željenom nivou. Pogotovo ne igrači koji su proteklih godina odlučili da odu u Saudijsku Arabiju i trčali za novcem na račun profesionalnog fudbala, nacionalne selekcije.

U velikim selekcijama, poput Francuske, N’Golo Kante igra na željenom nivou, Kristijano Ronaldo lako može da se uklopi u mašineriju Portugala, dok Engleska, Španija i Njemačka nemaju takav izbor igrača.

Problem je u Srbiji i Hrvatskoj. Sa svojim igračima, koji bi trebalo da budu motor tima, od kojih zavisi cijeli tim i koji su igrajući elitni fudbal u Evropi bili dominantni, a sada imaju veliki pad u igri. To vidimo kod Sergeja Milinkovića Savića, koji je na udaru srpske javnosti zbog svog tempa igre, dok Aleksandar Mitrović kao da je izgubio osećaj za gol. I Marselo Brozović je daleko od onoga što je igrao u prošlosti, a Hrvatska bez njega daleko od onoga što je nekada bila.

Upravo minuli rad u balkanskim selekcijama imaju veliki uticaj na izbor igrača selektora. Ponavlja se godinama i godinama, pa su sada sa Srbijom i Hrvatskom glavni problemi igra i rezultat. Samo čudo može da spase oba tima od prijevremenog ispadanja sa Evropskog prvenstva nakon grupne faze u Njemačkoj.

Slovenija i Albanija su “pozitivne”, iako su bodovno slabe i bez pobjeda, ali igraju srcem iako su, kao i Srbija i Hrvatska, u veoma nezavidnoj situaciji. Od regiona, Mađarska igra slabo, Rumunija je u euforiji i lako može do nokaut faze.

Razlog zašto su “naše” reprezentacije važne na ovom EP su navijači, koji se umjesto fudbalom bave politikom, skandiranjem, tučama po Njemačkoj, glupostima i ispadima. A tu su i neki igrači…

Takav je primer albanskog reprezentativca Merlinda Dakua, koji je poslije meča sa Hrvatskom (2:2) imao nacionalističke ispade sa navijačima i psovke na račun Srba i Makedonaca.

To što su godinama “zakačeni” na Srbe je jasno, ali šta su Makedonci pogriješili? Za takve ljude ne smije da bude mjesta u javnosti na terenima i na takvim turnirima. UEFA mora i treba da reaguje žestoko. Neka ostavi kopačke i radi šta hoće na tribini.

Sramno i jadno od strane profesionalnog fudbalera, reprezentativca koji ovakve trenutke koristi za samopromociju, nacionalističke ispade i vrijeđanje onih koje pominje, a time ruši i ugled UEFA, fudbala i organizatora samog Evropskg prvenstva.

U fudbalu nema mjesta za nacionalizam, to je UEFA-in moto i kao takva UEFA mora da bude stroga prema Melrindu Daku.