GLAS JUGOSLAVIJE

Bivši prvak Evrope ponovo sanja šampionski san

Lijepo je bilo proteklog vikenda u Sarajevu. Košarka se vratila u glavni grad Bosne i Hercegovine, a nakon dugo godina ponovo je Košarkaški klub Bosna bio prva sportska tema u gradu.

TROFEJ NAKON 14 GODINA

Nakon tačno 14 godina trofej je stigao u vitrine Studenata i vratio se tamo gdje i pripada. Bosna je osvojila Kup Mirze Delibašića (košarkaški kup naše zemlje op.a.) i tako pokazala da se vraća, lagano, a kako su i najavljivali, na staze stare slave.

Zašto je osvajanje Kupa nakon toliko vremena velika stvar za nekadašnjeg prvaka Evrope leži u činjenici, a za one koji to možda ne znaju, da se Bosna u tom periodu borila za goli život, ali je na kraju preživjela kako to dolikuje istinskim borcima. A činjenica da su se neki trudili godinama da ugase Bosnu, zamislite da ugase nekadašnjeg prvaka Evrope i jedan od najvećih klubova u bivšoj Jugoslaviji, ide njima na dušu. Međutim, baš kao i rivali Studenata na parketu koji su često nakon duela sa njima napuštali parket pognutih glava tako je i sa neprijateljima Bosne, koji su na svu sreću izgubili ovu bitku. U Skenderiji ponovo duvaju neki pozitivni vjetrovi i svi se nadaju i vjeruju da će Bosna ponovo u dvorani, koja nosi ime po najvećem bh. sportisti i njihovom najboljem igraču Mirzi Delibašiću, baš kao i nekada igrati velike i historijske utakmice ne samo za klub, nego i za našu državu.

DUPLA KRUNA

Vratimo se mi na osvajanje Kupa. Bosna je u polufinalu imala najteži mogući zadatak. Igrali su protiv apsolutnog vladara bh. košarke i kluba koji je posljednjih deset godina osvojio sve moguće trofeje Igokee. Tim iz Laktaša igra sjajnu sezonu i u ABA ligi gdje su na šestoj poziciji . Malo ko se nadao da Bosna može slaviti u toj utakmici. Ali igrači i ljudi u klubu su vjerovali da Studenti mogu nadigrati Igokeu. Ali ne samo da je nadigrala, nego je Bosna sa gotovo 20 poena razlike, deklasirala aktuelnog branioca duple krune i tako se plasirala u finale. U borbi za trofej su nadigrali svog najvećeg konkurenta iz domaćeg prvenstva, ekipu Širokog, pa se trofej vratio kući, kako su to kazali iz Bosne.

Uskoro počinje Liga 6 koja će nam donijeti prvaka Bosne i Hercegovine. Studenti su pokazali da mogu igrati sa svima, a ekipa predvođena trenerom Aleksandrom Damjanovićem, kapitenom Muhamedom Pašalićem, Vojinom Ilićem, Seadom Hažifejzovićem, Milivojem Božovićem i drugim igračima dokazala je da se s pravom može nadati šampionskom peharu.

Iako to niko iz kluba neće javno reći, što je i razumljivo u ovom trenutku, Bosna je uz Igokeu, prvi favorit za osvajanje prvenstva. A kakav bi to tek bio poklon gradu koji slavi 40 godina od Zimskih olimpijskih igara i klubu za jubilej, 45 godina, od osvajanja titule prvaka Evrope.