GLAS JUGOSLAVIJE

Borac je šampion, ali medalju dajte i sudijama

Još jedna sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine završena je prošlog vikenda. Borac je osvojio novu titulu prvaka, a Zrinjski odbranio naslov pobjednika Kupa.

Iako Bosna i Hercegovina ima, vjerovatno, najboljeg sudiju u regionu Irfana Peljtu, koji je u elitnoj kategoriji sudija. Dijelio je pravdu u nokaut fazi Lige prvaka, bit će sudija i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a upravo je suđenje rak rana bh. fudbala.

Kao i svake sezone, tako i ove “ljudi u crnom” su zasjenili fudbalere. Umjesto o lijepim potezima, govorilo se o sudijskim greškama. Teško je vjerovati da su one slučajne, jer skoro uvijek idu u korist tima sa Gradskog stadiona. Dok se ranijih sezona govorilo da sudije ne znaju i da nisu svjesni svojih grešaka, sada smo uvjereni da se one namjerno dešavaju i to samo u korist jednog tima. Posebno brine činjenica da oni koji odlučuju o njihovim nagradama i njihovim kaznama “ne vide” njihove propuste i na žalost sve je postalo normalno.

Svega smo se nagledali ove sezone u korist Borca, ali utakmica između Borca i Igmana u pretposljenjem kolu, kada se Aleksandar Njegomirović s pomoćnicima klasičnom pljačkom pobrinuo da Borac u posljednjem kolu na Grbavici protiv Željezničara ne odlučuje o tituli prvaka, je tragična. Njegmirović je, i pored TV prijenosa, pravio amaterske greške, naravno ne slučajno, a sve kako bi Borac došao kolo prije kraja i matematički do naslova prvaka. I na kraju su uspjeli u tome. Jeidno što je pozitivno u svemu jeste da Borac ima kvalitetan igrački kadar, da igrači nisu krivi za ono što Uprava kluba i čelnici Saveza zajedno rade kako bi im olakšali put do titule.

Pitanje je samo da li bi na kraju momci u crveno-plavim dresovima na kraju prošli prvi kroz cilj da u svakoj utakmici nisu imali igrača, tačnije, tri igrača više u odnosu na protivnika. I naravno sve se ovo dešava od kako je na čelo Borca 2018. godine došao Vico Zeljković, koji je 2021. predsjedničku fotelju Borca zamijenio onom predsjednika Sveza i vjerovatno ćemo ovo sve gledati do 2028. godine do kada mu taje mandat u krovnoj kući bh. fudbala.

I za kraj sama činjenica da, skoro, niko od ekipa iz Premijer lige nije čestitao Borcu na osvajanju titule dovoljno govori šta se dešavala protekle sezone u našem fudbalu. Igrači, stručni štab i rukovodstvo Borca dobili su pehar i medalje za osvojen naslov prvaka. Dajte ih i sudijama i oni su ih zaslužili, jer su definitivno bili 12. igrač Borca na svim utakmicama.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare