GLAS JUGOSLAVIJE

Crna Gora može

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Dugom iščekivanju došao je kraj.

Crna Gora kreće u višestruku bitku za košarkaške Olimpijske igre u Parizu.

Turnir prije turnira, prestiž prije prestiža, predvorje najveće moguće scene i, nadamo se, četiri utakmice u svega pet dana. Tako izgleda trnovita staza u letonskoj Rigi, gdje će grupu B igrati podmlađeni sastav Boška Radovića.

Najprije već sjutra od 14:30 protiv Brazila, a onda i u srijedu protiv Kameruna u istom terminu.

U polufinale idu dvije najbolje selekcije, koje će se potom ukrstiti sa grupom A, koju čine domaćin Letonija, Gruzija i Filipini. Polufinala je na programu 6. jula, a finale odmah dan kasnije. Samo pobjednik cjelokupnog turnira zaigraće pod kapijama Pariza.

Biće to žestoka borba sa suparnicima, ali i sa sopstvenim psiho-fizičkim stanjem u Rigi, zavisno od više faktora, a najvažniji i konačni je – rezultat. Jednostavno, svi u borbu ulaze s identičnim snom da se plasiraju na Olimpijske igre, a samo će na kraju jedan dosanjati iste.

Crna Gora, predvođena superstarom Nikolom Vučevićem, apsolutno ima pravo da vjeruje u ispisivanje istorije. Na tom putu biće joj potreni timski duh, disciplina, fizička i mentalna snaga te, naravno, sreća, koju treba isprovocirati u glavnom gradu Letonije.

I dok je u jeku eliminaciona faza Evropskog fudbalskog prvenstva, a crnogorski klubovi se pripremaju za kontinentalne izlete, košarka je nešto što treba da zaokupira pažnju mediteranske ljepotice, čiji nacionalni tim dijele svega četiri utakmice od epskog dostignuća za sva vremena, što bi bio eventualni odlazak u “grad svjetlosti”, a ovog ljeta i u grad drevnog olimpizma.

Kakvo bi to bilo predstavljanje u Parizu. Ponosna crnogorska ekspedicija i barjak u rukama centra kultnog Čikago Bulsa. Čak bi i poslovično nezainteresovani američki drim-tim, kao i ostatak planetarnog sportskog krema u tim trenucima prepoznao Crnu Goru, a koja bi u tom istorijskom filmu s ponosom stala uz rame svim ostalim sportskim velesilama.

Da bi, za početak, doživjeli tako nešto, potrebno je preskočiti Brazil i Kamerun te poslati jasnu poruku pretendentima iz druge grupe, a u konačnici, vrlo moguće, usred Rige protiv domaće Letonije igrati i istinsko finale za antologijske knjige.

Crna Gora u sebi ima kapacitet za to, jer oduvijek prkosi svim zakonima sportske gravitacije.

Pa, neka na tlu Rige bude što biti ne može. Za sve prošle, sadašnje i, posebno, one generacije koje tek dolaze. Idemo zajedno po Olimpijske igre!

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare