GLAS JUGOSLAVIJE

Da li je budućnost fudbala u albanskom eksperimentu sa F4!?

Bili smo svjedoci nekoliko različitih načina igranja prvenstava u pojedinim zemljama, od klasičnog sistema (svako sa svakim kod kuće i u gostima), do trokružnog i četvorokružnog sistema, sa završnicom plej-ofa…

Albanija od ove sezone uvodi nešto novo i to se može nazvati eksperimentom koji će dobro analizirati i pratiti kako manje zemlje i zemlje regiona, tako i institucije poput UEFA i FIFA.

Nešto slično imamo u rukometnoj Ligi šampiona ili košarkaškom finalu Evrolige. Fajnal for, u kojem su četiri najbolje ekipe na jednom mjestu. Prvo se sudaraju u polufinalu, a zatim slijede dueli za titulu i onaj za treće mjesto.

U Albaniji prave spektakl od završnice fudbalskog prvenstva. Najbolji timovi (Partizani, Egnatia, Vlaznija i Skenderbeg) ulaze sa šansama za titulu bez obzira na to koliko su bodova imali do sada u prvenstvu iz regularnog dijela. Svi mečevi se igraju na stadionu Er Albanija u Tirani i prema informacijama iz ove zemlje, sve karte su rasprodate (kapacitet 22.500 gledalaca).

To znači da ekipa Skenderbega, koja je imala 12 bodova manje od Partizanija, može u dva meča do titule prvaka Albanije. Međutim, da bi tako nešto uradio mora da prođe neravan put jer su sada uvedena nova pravila. Na primjer, Skenderbeg igra sa prvim na tabeli, Partizanijem, ali da bi igrao u finalu mora da pobijedi. Partizani, zbog bolje pozicije na tabeli, može do finala i remijem.

U finalu ekipe počinju od nule, bez obzira ko je završio regularni dio šampionata.

Fudbalski savez Albanije preuzima rizik na svoja leđa, ali za pobjednika i novog šampiona postoji i bogata nagrada od 500.000 eura, a za ostale timove dobre novčane nagrade. To su sredstva, na primjer, koja u Makedoniji timovi uzimaju samo od UEFA za učešće u takmičenjima pod pokroviteljstvom pomenute institucije.

F4 je veoma interesantan za navijače i uzbudljivo na kraju sezone. Istovremeno, neko je igrao dobro cijele godine, pobjeđivao i imao dvocifrenu prednost u odnosu na rivala, a sada će morati da stavi sezonu u dvije utakmice, kao i ostali.

Očekujemo da ćemo ovaj eksperiment videti u Albaniji, ali sve to nekako više liči na NBA košarku nego na fudbal. Novine u fudbalu ne donose uvek dobar epilog i napredak. Potreba za nečim novim uvijek postoji, ali sve treba dobro, dobro analizirati. Ko zna, možda bi manje zemlje regiona, poput Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih vrlo brzo implementirale ovakav sistem kao u Albaniji. Ako ništa drugo, bar su nagrade za timove dobre i po uzoru na Albaniju, ovako nešto vrijedi pokušati.

Međutim, fudbal je zabava i navijači su ti koji imaju posljednju riječ kada kažu da li je to dobro za njih ili ne. Svi su bili za VAR tehnologiju, pa sada Švedska ukida VAR, a Engleska već glasno razmišlja o tome da ga ukine.

Makedonija je zemlja koja nema VAR, a dok se on uvede, ostali će odustati.

Jednostavno je – ne mijenjajte ništa i zadržite staro.