GLAS JUGOSLAVIJE

Dame brane čast BiH u Parizu

Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti nekim velikim rezultatima na najvećim sportskim takmičenjima kada su u pitanju kolektivni sportovi. Medalje su za sada donosili reprezentativci u sjedećoj odbojci, koji su jedini osvajali tripletu.

Bili su evropski, svjetski i paraolimpijski prvaci.

Ipak, u individualnim sportovima znali smo da osvajamo medalje na svim velikim takmičenjima, ali onu najvažniju za svakog sportistu i državu, olimpijsku, još uvijek čekamo.

Amel Tuka bio je uzdanica BiH da može donijeti olimpijsku medalju, ali nije uspio, pa se sada svi nadamo da će prvo odličje sa najvažnije sportske manifestacije na svijetu stići ovoga ljeta iz Pariza.

Još uvijek nisu poznata imena svih sportista koji će predstavljati BiH i koji će se od 26. jula do 11. avgusta boriti za odličja na Olimpijskim igrama, a do prve medalje će pokušati da dođe i Bosna i Hercegovina.

Naša sjajna plivačica Lana Pudar je do utorka bila jedina sigurna putnica za Pariz, ali iz Džudo saveza Bosne i Hercegovine dolaze sjajne vijesti. Naime, normu za Olimpijske igre su obezbijedile i Larisa Cerić, te Aleksandra Samardžić, što je potvrdio i njihov trener Branislav Crnogorac.

Pudar je svakako prvi favorit da našoj zemlji donese toliko očekivanu medalju, a na našu veliku radost sada je tu i Cerić, koja je u karijeri osvojila sve što se može osvojiti i samo joj nedostaje ova medalja da kompletira svoju karijeru iz snova.

Tako će dame braniti čast Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama u Parizu.

I nakon, nadamo se, njihovog uspjeha i osvojene medalje ponovo će svi stajati u redu da se slikaju i tapšu ih po ramenima. Neki će, kako smo to i navikli, sebi pripisivati zasluge za njihov uspjeh, iako nemaju nikakvog osnova za to.

A zapravo je ponovo podrška izostala. Ponovo su se za sve izborile same, ali naše dame nisu same. Navijači iz BiH i cijele naše dijaspore će biti uz njih i držati im fige dok nas budu predstavljale na borilištima u Parizu.