GLAS JUGOSLAVIJE

Dame drže BiH na sportskoj karti Evrope

Dugo je sport u Bosni i Hercegovini na margini društva, a posebno se to odnosi na ženski sport.

DECENIJA BEZ RUKOMETNE REPREZENTACIJE

Koliko je zapostavljen ženski sport u našoj zemlji najbolje pokazuje podatak da u periodu od preko deset godina, tačnije od 2009. do 2021. godine Bosna i Hercegovina nije imala žensku rukometnu reprezentaciju. I dok muški sport u našoj zemlji, bio on klupski, individualni ili reprezentativni sve brže ide ka dolje, sa druge strane ženski sport je u ekspanziji i rapidnom rastu.

Jedine koje su bile priznate u Evropi, posljednjih godina, kada je u pitanju ženski kolektivni sport su igračice SFK2000 Sarajevo. Redovne učesnice Lige prvaka dovodile su u Sarajevo Čelsi, Cirih, Rosijanku, Osijek… Nakon toga zahvaljujući trenerici SFK2000 Samiri Hurem, a koja je do prije par dana bila i selektorka fudbalske repreznetacije BiH i Zmajice su napravile veliki podvig. Stigle su do baraža za Evropsko prvenstvo, te borbu za ulazak u A ligu Lige nacija.

Ženska košarkaška reprezentacija predvođena selektorom Goranom Lojom stigle su do petog mjesta na Evropskom prvenstvu 2022., a godinu kasnije zaigrale su i na Svjetskom prvenstvu. I odbojkašice su nastupala na smotri najboljih evropskih reprezentacija na posljednjem Evropskom prvenstvu, a uspjele su upisati i dvije pobjede, iako gotovo da nisu imale nikakvu podršku, posebno vlasti u našoj zemlji.

LANA, ELVEDINA, ALEKSANDRA, PETRA…

I dok u kolektivnim sportovima ženski sport u BiH ide krupni koracima naprijed, u individualnom je taj napredak još vidljiviji.

Prva priča ove zime je Elvedina Muzaferija. Bosanskohercegovačka skijašica godinama se sama bori i gradi svoju karijeru, a ove sezone, sjajnim rezultatima, naplatila je sav taj trud. Muzaferija je sezonu u spustu završila na 24. mjestu u ukupnom poretku, dok je u veleslalomu Visočanka na 23. poziciji. S ukupno 151 osvojenim bodom ove sezone zauzela je i 54. mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa za skijašice.

Lana Pudar glavni je favorit Bosne i Hercegovine za medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Nakon osvojene bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u u Dohi i još nekoliko značajnih nastupa ambicije javnosti su porasle i svi vjeruju da Lana Pudar može donijeti istorijsku medalju našoj zemlji. Prvu olimpijsku od njene nezavisnosti. U plivanju će i mlada Iman Avdić pokušati doći do olimpijske norme, od koje je dijeli samo jedan korak, tako da se BiH ima čemu nadati u Parizu.

Isto se očekuje i od Larise Cerić i Aleksandre Samardžić. Larisa na olimpijskoj ranking listi ima 1.794 boda, dok je Aleksandra na olimpijskoj ranking listi osvojila 1.154 boda, što je dovoljno za kontinentalnu kvotu koja je također viza za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Jedna sportašica je prva na svijetu u sportu kojim se bavi. Najbolja biciklistkinja i vodeća na svjetskoj UCI ranking listi u disciplini maraton je Lejla Njemčević. Posebna priča su i tri sestre Sipović, koje gdje god da se pojave osvajaju medalje u karateu. Ajla, Nejra i Emina konstantno nastupaju na svjetskim i evropskim prvenstvima i u našu zemlju donose medalje.

Tu su još i Džejla Makaš, Petra Ždero, Ada Avdagić…. sve pobrojane i još mnogo njih koje nismo spomenuli u ovom tekstu zaslužile su maksimalnu podršku države i sponzora kako bi ostvarivale još bolje rezultate. Već sada, za sve one koji poznaju stanje u ženskom sportu u Bosni i Hercegovini, ove cure su već prvakinje svijeta s obzirom sa kakvim se problemima, prije svega finansijskim, suočavaju, ali i dalje prave vrhunske rezultate.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare