GLAS JUGOSLAVIJE

Do kada ćemo velika takmičenja gledati na TV-u?

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Evropsko prvenstvo u fudbalu ušlo je u samu završnicu. Ostala je još finalna utakmica da se odigra i da vidimo ko će to biti novi prvak Evrope.

U Bosni i Hercegovini ponovo je Euro privukao veliku pažnju. Pratile su se utakmice u domovima, kafićima, navijalo se, ali nažalost ne za BiH, nego za neku drugu reprezentaciju.

I ovaj put Zmajevi su ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo i tako, od nezavisnosti naše zemlje 1992. godine, ostali na jednom plasmanu na veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Bosna i Hercegovina ostala je tako među 23 reprezentacije koje nikada nisu zaigrale na smotri najboljih evropskih fudbalskih reprezentacija.

Do sada je 37 zemalja uspjelo, da se bar jednom, kvalifikuje na Euro.

Kako je Amar Osim rekao u jednoj izjavi, komentarišući format Evropskog prvenstva – na Euro nije otišao samo ko nije htio, a reprezentacija Bosne i Hercegovine i čelnici Saveza mogli bi mnogo naučiti od, uslovno rečeno, manjih zemalja koje su se plasirale u Njemačku.

Albanija je u grupi namučila Italiju, Španiju i Hrvatsku. Bez obzira šta neko mislio ili govorio, to su u ovom trenutku evropske fudbalske velesile. Gruzija je prošla u osminu finala i bila jedna od najljepših priča Eura. Rumunija je kao lider na tabeli ispred Belgije prošla dalje. Slovačka je takođe otišla u nokaut fazu, a Slovence su sekunde dijelile od toga da izbace favorizovane Engleze.

Recept Matijaža Keka kako igrati na Evropskom prvenstvu je jedan od onih koje bi i Sergej Barbarez morao da isproba na klupi Zmajeva u utakmicama Lige nacija.

Sve ove reprezentacije pokazale su da, kada se hoće – onda se i može. Upravo one trebaju da budu putokaz kako ići dalje. Jer kada se pokaže želja, volja, uz dobru taktiku i jasne zadatke na terenu može se nadoknaditi eventualni nedostatak fudbalskog kvaliteta. Ali istini na volju, danas su mnogo manje razlike između reprezentacija, nego što je to bio slučaj prije 30 ili 40 godina.

I zato, gospodo u Savezu, selektore, pomoćnici, probudite se!

Posvetite maksimalnu pažnju omladinskim kategorijama, izboru selektora za omladinske reprezentacije, kako bi u budućnosti imali selekciju koja će imati kontinuitet na velikim takmičenjima.

I ne bojte se dati šansu mladim fudbalerima. Ugledajte se na Španiju, Sloveniju, Holandiju…

Stavite mlade igrače, one koji to zaslužuju, a ne da kriterijum za poziv budu “stare zasluge”.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare