GLAS JUGOSLAVIJE

Dok je elita u Njemačkoj, “mali šampioni” su u misiji da prežive jul

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Za velike fudbalske velesile sve oči su uprte u Njemačku i bitku oko imena novog šampiona Evrope i vladara fudbala na Starom kontinentu.

Italija je već izašla, a njeni fudbaleri su na plažama širom svijeta, pa se novi kralj fudbala traži u selekcijama Njemačke, Francuske, Španije, Engleske, Portugala… Danas počinje četvrtfinale Evropskog prvenstva, nakon čega će biti poznate četiri najbolje selekcije i proglašenje pobjednika sljedeće nedelje.

I dok je elita u Njemačkoj i “mi” mališani igramo fudbal, volimo fudbal i skrstimo palčeve za naše šampione, za naše ekipe koje sljedeće nedjelje, usred ljeta, počinju nastupima kvalifikacija Ligu šampiona i Ligu konferencija. Sredinom ljeta, kada jedni igraju u eliti, drugi kreću od najnižih kola kroz nastupe UEFA takmičenja.

Naši mali šampioni poput Struge Trim Ljum, Dečića, Borca Banja Luka, Balkanija, pa čak i velikog na papiru Partizana kreću upravo sada i nadaju se da će preživjeti jul i prva kola da dođu do avgusta i kalkulacije za bar plasman u grupnu fazu Lige konferencija. Među našim šampionima put kosovskog prvaka Balkani je najlakši, a Borac i Egnatija imaju direktan duel. Ono što je dobro za “male šampione” je da i ako izgube, sada imaju drugu šansu kroz Ligu konferencija.

Zato su ovi nastupi naših timova u ranoj fazi starta nove sezone preozbiljni i ne treba ih zanemariti. Od ove faze zavisi kompletan rejting na klupskom nivou, kako za timove, tako i za države i za igrače. Cijela sezona je igra za ovih nekoliko susreta, kroz koje se ukazuje šansa da se izborimo za istorijsku jesen i međunarodnu scenu.

To je ljepota fudbala i izazov za sve s obzirom da svi ovi klubovi i njihovi igrači ne bježe niotkuda, a domaći nastupi će doći brzo, sa domaćim rivalima, s lošim terenima, sudijskim greškama i tenzijama na tribinama…

A kada je riječ o Makedoniji i timovima iz moje zemlje – Struga, Trim Ljum ima nemoguću misiju u duelima sa Slovanom iz Bratrislave. Dobili su, čini se, najtežeg rivala, Škendiju u Ligi konferencija, igrajući sa Noom iz Jermenije, koja je novajlija, ali bogata i jaka ekipa koja može da bude nezgodna, a Tikveš debituje u Evropi sa prošlogodišnjom senzacijom sa Islanda – Brejdablikom.

Može se desiti da svi ispadnu prije nego što sezona počne. I ove godine, umjesto četiri iz Makedonije, u UEFA takmičenjima su samo tri ekipe zbog lošeg rejtinga i očajnih nastupa u proteklih pet sezona.

Fudbalu je potreban plan i program, ali i dugoročna strategija. Kod naših ekipa je sve od danas do sjutra i zato su uspjesi na međunarodnoj sceni takvi. Padaju na prvom skretanju po izlasku sa granice…

Evropa nije istoimena fabrika čokolade koja se nalazi u Skoplju.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare