GLAS JUGOSLAVIJE

Fudbalsko čudo dolazi iz Bosne i Hercegovine

Prva liga Federacije Bosne i Hercegovine specifična je po mnogim stvarima. Uvijek zanimljiva borba za prvaka, za opstanak, često lijepi potezi, ali i čudne i pogrešne odluke daju draž ovom, drugom po rangu, fudbalskom takmičenju u Bosni i Hercegovini.

KAPITEN PREDSJEDNIK KLUBA

Ove sezone Sloboda iz Tuzle i Stupčanica iz Olova vode bitku za ulazak u Premijer ligu BiH, a odmah iza njih nalazi se ekipa Goražde. Tim iz BPK kantona izuzetno je posebna, ali lijepa priča ove sezone.

“Romantičari sa Drine” su pored ogromnih finansijskih problema uspjeli sastaviti ekipu, krenuti u novu sezonu i pokazali su da fudbal igraju iz ljubavi i opravdali svoj nadimak Romantičari. Kada niko nije htio da prihvati ulogu predsjednika na to se odlučio kapiten Sinan Ramović. Nekadašnji fudbaler Veleža, Mladosti, Željezničara i drugih klubova preuzeo je zahtjevnu ulogu i doveo trenera Admir Adžema. Zajedno su jesenji dio sezone završili na trećoj poziciji, a nakon toga Adžem je otišao u Premijer ligu BiH, što je još jedan pokazatelj kvalitetnog rada.

TRENER MLAĐI OD POLA EKIPE

Na polusezoni u klub je, na mjesto trenera stigao Aldin Đidić, ali je nakon dva poraza u dva uvodna kola odlučio da napusti ovu funkciju. Sinan Ramović se ponovo nije libio napraviti “radikalan” potez i na klupu je sjeo Emir Čamdžić. Momak od 26 godina sjeo je na užarenu klupu i u prve dvije utakmice upisao dvije pobjede. Savladao je na gostovanju Gornji Rahić, a onda u trenerskom debiju pred domaćom publikom velikana bh. fudbala ekipu Čelika. U potpunosti je Čamdžić, taktički, nadmurdrio starijeg i iskusnijeg kolegu Darija Damjanovića, nekadašnjeg reprezentativca BiH, te bivšeg igrača Kajzerslauterna, Hajduka, Luč Enerdžija…. Zanimljivo da je Čamdžić mlađi od skoro pola ekipe, ali i pored toga nametnuo je autoritet i protiv Čelika se moglo vidjeti koliko ga igrači poštuju i slušaju njegove upute, a to im je na kraju i donijelo rezultat.

Za Čamdžića se može reći da je pravo čudo, jer je najmlađi trener koji je ikada vodio jednu ekipu u Prvoj ligi Federacije BiH i Premijer ligi BiH. Do sada je imao uloge pomoćnika u Famosu, Olimpiku i Goraždu sa kojim je dogovorio i saradnju do kraja ove sezone. Ako ovako nastavi Čamdžić ne treba brinuti za svoju budućnost i sigurno je da ga očekuju veliki stvari u trenerskoj karijeri, a ne bi bilo iznenađenje ni ukoliko preuzme uskoro neku ekipu iz Premijer lige BiH.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare