GLAS JUGOSLAVIJE

Heroji koji su branili Crnu Goru žive vječno

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Prokleto subotnje jutro presjelo je svakom čovjeku na kugli zemaljskoj.

Naročito u Crnoj Gori, koja je zavijena u crno.

Srce Matije Šarkića prestalo je da kuca, a s njim zanijemila od tuge i mediteranska država, dok je fudbalski svijet pružio ruku saosjećanja u tragičnom trenutku i time pokazao da ipak ima nade za ovu planetu.

Golman rođen u Grimsbiju, a u njegovoj duši bitisala je samo Crna Gora. Prirodno je odabrao svoje korijene, prevazišao jezičku barijeru, dolazio na okupljanja i kada je branio i kad nije. Jednostavno, uvijek je bio tu, uz svoju reprezentaciju, na čijem je golu briljirao u nedavnom susretu protiv Belgije u Briselu.

Da nije bilo njega i njegovih bravura ko zna što bi se rezultatski dogodilo.

Golmani su uvijek bila posebna bića i uvijek omiljena u svim krugovima. Jer, žrtva koju pridonose među stativama, uz puno zahtjevniji individualni rad da se tu uopšte i nađu nešto je što ih čini jedinstvenima. Šarkić je bio takav, pravi lav na golu i miljenik ne samo crnogorskih, već i svih navijača u klubovima gdje je branio.

Njegov odlazak ujedinio je ljute rivale – navijače Vest Hema i Milvola. Njegov odlazak natjerao je ljude da ponovo porazmisle o životu i o ljudima oko sebe. Njegov odlazak zaustavio je (fudbalski) svijet na trenutak i očitao mu životnu lekciju.

A Slovenija, noseći crni flor na ruci protiv Danske na Evropskom prvenstvu, uputila čvrsti i iskreni zagrljaj njegovoj porodici, prijateljima, FSCG-u i cijeloj Crnoj Gori. Gest, koji će zauvijek biti upamćen u ovim teškim i mučnim trenucima.

Njegov odlazak naročito je ostavio neopisivu bolnu prazninu u reprezentaciji Crne Gore, koja će u Ligi nacija i narednim izazovima tek da osjeti izostanak istinskog čovjeka i golmana u svlačionici.

Istovremeno, Crna Gora i reprezentacija imaju dužnost da Matiju Šarkića čuvaju od zaborava i da u njegovu čast, preko svih svojih objektivnih mogućnosti, u narednom periodu igraju za njega, bore se za njega i pobjeđuju za njega.

Jer, od te uklete subote Matija Šarkić postao je simbol neprestane borbe, kakav je uostalom i sam bio tokom cijelog života. Borac i lav.

Kroz cijelu svoju istoriju Crna Gora pamti sve one koji su je, na ovaj ili onaj način – branili. Matija Šarkić branio je herojski Crnu Goru pred fudbalskim golom, postavljajući sebe samog za nju. Zato…

Heroji koji su branili Crnu Goru žive vječno.

Živjeće i neponovljivi Matija Šarkić.

Ovim putem i u ovom teškom trenutku redakcija Lob Sporta izražava najdublje saučešće porodici Šarkić, prijateljima, Fudbalskom savezu Crne Gore i Fudbalskom klubu Milvol.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare