GLAS JUGOSLAVIJE

I posljednji ponos nacije je pred kobnom eliminacijom

Pred rukometnom reprezentacijom Makedonije je težak zadatak, velika misija i čudo ako uspije da obezbijedi plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. godine koje će se igrati u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Iako su Farska Ostrva mala država, ona su i velika prepreka za reprezentaciju, koja je decenijama ponos makedonske nacije. Ta Farska Ostrva su u srijedu u baražu za Svjetsko prvenstvo slavila protiv selekcije legendarnog Kirila Lazarova s ubjedljivih 34:27.

Negativ od 7 razlike koji bi trebalo da se juri u nedelju u Skoplju.

A Makedonija je redovan učesnik velikih takmičenja od 2012. godine i rijedak je primjer iz zemalja Evrope koji se može pohvaliti takvim dostignućem. To je šest nastupa na Evropskom prvenstvu i pet na SP u kontinuitetu, pa su navijači svake godine počinjali tako što su ukrštali palčeve za rukometne idole. Rukomet je sport broj jedan u zemlji sa najboljim plasmanom i petim mjestom u 2012. na Evropskom prvenstvu u Srbiji, a od tada je učešće na velikim takmičenjima postalo navika. Smjenjivale su se generacije i generacije, a tradicija je ostala.

A najbolji među najboljima svih vremena u Makedoniji sada ima „vruć krompir” u rukama. Lazarov je već treću godinu selektor reprezentacije. Prihvatio je izazov da nakon njegovog odlaska i odlaska igrača poput Stole Stoilova, Filipa Mirkulovskog, Borka Ristovskog, Dejana Manaskova… koji su godinama bili okosnica reprezentacije, stvori novu selekciju, nove lidere i reprezentativce. Lazarov, koji danas slavi rođendan i puni 44 godine, imao je mnogo ovakvih izazova u igračkoj karijeri da juri minuse od sedam golova, ali po igri i kvalitetu igrača malo je vjere da je senzacija moguća, iako protiv sebe imaju malu selekciju, ali sa kvalitetnim igračima koji su u usponu i koji su “djeca” Danske.

Makedonija je kroz istoriju imala slične izazove sa jačim selekcijama. Upravo sa Lazarovim kao kapitenom i strijelcem 2016. godine u plej-ofu za Evropsko prvenstvo, Češka je u Skoplje došla sa šest golova razlike (28:22), a otišla je ubedljivim porazom od 34:21.

Sve je moguće i lakše našim rukometašima kada imaju punu halu i strastvene navijače poput Falange. Paklena atmosfera koju rukometaši očekuju i zaslužuju glavni je adut da se izabranici Lazarova razbude i pruže maksimum u najvažnijem meču. Upravo zato što su rukometaši bili i jesu posljednji ponos nacije koja voli sport, koja navija za sport i koja umije da slavi uspjehe.

Rukomet umije da obraduje ljude, za one koji ne znaju, Makedonija je dva puta slavila evropsku krunu sa Vardarom u Ligi šampiona 2017. i 2019. godine kada je Skoplje eksplodiralo od radosti i kada je cijeli grad izašao na ulice da slavi velike šampione. Ali Vardar je godinama žrtva domaćeg režima, a kada nema jake ekipe, veliki šampion nema osnova ni za jaku reprezentaciju, dobar rukomet…

S druge strane, Lazarov pravi veliku promjenu u generaciji, ima potencijala u igračima kao što su braća Marko i Damjan Mitevi (Alkaloid), braća Petar i Pavle Atanasijević (Pelister), Nenad Kosteski (Pelister), Milan Lazarevski (Vardar)…sa iskusnim Talevskim, Kuzmanovskim, Mitrevskim, Peševskim

Za neke stvari u životu treba strpljenje, ali ako ne uspije u nedelju biće to težak udarac i neuspjeh za rukomet u Makedoniji .

Zato Makedoniji treba sedmica protiv Farskih ostrva.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare