GLAS JUGOSLAVIJE

Može li da se odloži Euro?

Evropsko prvenstvo u fudbalu kad mu vrijeme nije. Bar za reprezentaciju Srbije. Iako se mnogi nadaju da ćemo u Njemačkoj gledati potpuno drugačiju sliku od one u prijateljskim mečevima, za sada ništa ne obećava da će tako i da bude.

“Orlovi” su izgubili od Rusije (4:0), a zatim mršavo pobijedili Kipar (1:0) i tako zabrinuli kompletnu fudbalsku javnost. Rezultati u pripremnim mečevima nisu bitni, niti su oni toliki problem, veća nedaća je slaba igra izabranika Dragana Stojkovića. Do smotre najboljih selekcija Evrope ostalo je još nešto manje od tri mjeseca i trenutno je stanje takvo da vidimo samo probleme.

Kolo sreće se okrenulo po pitanju srpske reprezentacije. Nekada smo imali moćnu, granitnu odbranu koju nije mogla da isprati isto tako kvalitetna ofanziva. A, sada je suprotno. Napadački dio tima nije upitan, ali zato u defanzivi škripi. Ovo za odbranu se najbolje vidjelo na utakmici u Moskvi. Nasljednici Ivanovića, Kolarova, Vidića prosto nisu taj kalibar.

Dobro je što se to sve dešava sada, a ne na mečevima koji imaju takmičarski značaj. Imaćemo još dvije provjere pred EURO, to će biti mečevi sa Austrijom i Švedskom:

Te utakmice će dati mnoge odgovore“, rekao je Stojković posle duela na Kipru.

Istina. Reprezentacije s kojima zatvaramo ciklus pripremnih utakmica su u rangu dva naša rivala u grupi – Danske i Slovenije. Tako da ćemo imati priliku da sa Šveđanima i Austrajancima vidimo “gdje smo”. Dobra atmosfera u timu dolazi s pobjedama i kvalitetnim igrama. Isto tako i vjera nacije u ovaj tim. Mnogo je drugačiji osjećaj otići na veliko takmičenje, a da iza sebe ima dobru igru i rezultate.

Bez obzira na podatak da reprezentacija Srbije vrijedi preko 300 miliona eura moramo da budemo i realni… Malo je srpskih fudbalera u najjačim evropskim klubovima. Nemamo igrača u završnici Lige šampiona. Osim Vlahovića u Juventusu, za koga još možemo da kažemo da igra bitnu ulogu u nekom od vodećih timova lige petice? Dakle, da ne letimo previše i precjenjujemo sopstvene mogućnosti.

Ključna riječ u cijeloj reprezentativnoj priči je – hemija. Ako se to stvori unutar tima imamo čemu da se nadamo. Ako ponovo to bude kao nekada u Portugalu, kada smo u Lisabonu odigrali meč za pamćanje, rezultat ne može da izostane.

Prethodnu sportsku nedjelju obilježila su i dvije velike najave “parafa” trenera. Upravo pomenutog Stojkovića koji će od FSS dobiti novi ugovor i nastaviti da vodi reprezentaciju do SP 2026. godine. Drugi potpis dolazi iz svijeta košarke jer će Partizan i Željko Obradovića nastaviti saradnju i u godinama koje dolaze. Šta god ko mislio – velika stvar za srpski sport je činjenica da imamo dva ovakva imena na pozicijama koje obavljaju.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare