GLAS JUGOSLAVIJE

Na Grbavici ništa novo, kriza je sve dublja

Željezničar je jesenji dio Premijer lige Bosne i Hercegovine zavšio na 10. poziciji, što je najlošiji plasman Plavih sa Grbavice od nezavisnosti naše zemlje.

Ekipu su vodili Nermin Bašić i izvjesni,”školovani” Abdulahkim Al Tuvadžri. Međutim ruku na srce, iako ima njihove krivice, nisu igrači i treneri najzalužniji za očajne rezultate Željezničara. Najveći dio odgovornosti snosi Upravni odbor, zajedno sa direktoricom kluba Amirom Uzunović i sportskim direktorom Samirom Bekrićem. Naravno veliki dio odgovornosti snosi i novi predsjednik Željezničara Jusuf Tanović, koji je slavodobitno najavljivao saradnju sa Saudijcima, a koja se raspala nakon manje od dva mjeseca kao kula od karata.

Niko tada nije preuzeo odgovornost, a na Grbavici su odabrali šutnju umjesto da otvoreno progovore o problemima i svojoj nesposobnosti za obavljanje funkcija na kojima se nalaze.

Koliki amaterizam vlada na Grbavici, ali i strah od novinara, da ne postave neko neugodno pitanje, najbolje pokazuju primjeri dovođenja novog trenera i novih fudbalera, za koje je upitno da li mogu biti prinove, a ne pojačanja.

Bruno Akrapović, nekadašnji reprezentativac BiH, veliko ime u Njemačkoj, sa solidnom trenerskom karijerom preuzeo je Željezničar kada vjerovatno to niko nije htio. I svaka mu čast na tom potezu, a iz kluba su odlučili da se trener navijačima obrati putem klupske stranice, bez dodira sa novinarima. Isto je bilo za vrijeme prozivke fudbalera za proljećni dio sezone, a i novi igrači su javnosti predstavljeni putem klupskih kanala komunikacije.

Da u Željezičaru ne znaju šta rade vrijeme je pokazalo, a posljednjim primjerima prevazišli su i sami sebe. Iako i dalje tvrde da rade odličan posao, za šta nema nijedan valjan podatak, da to potvrdi, svi navijači Željezničara dobili su još jedan šamar.

Plavi su sinoć odigrali prvu prijateljsku utakmicu u Međugorju, protiv istoimenog domaćina, i nastavili tamo gdje su stali prošle godine. Trećeligaš je savladao Želju sa 2:1 i tako pokazao da je kriza na Grbavici sve dublja. Jor očigledno nije više do trenera i igrača, nego do onih koji ih biraju i dovode.

A šta će biti sa Željom, nekada najteofejnijim klubom u BiH koji ima simpatije ljubitelja fudbala širom bivše zemlje veliko je pitanje. Kako sada stvari stoje Željo je bliže ispadanju, nego ostanku u društvu najboljih. Vrijeme će pokazati!