GLAS JUGOSLAVIJE

Nacionalna strategija bez “staraca”, taktika bez “istorije”

Svaki selektor ima svoju strategiju, ideje i planove, ali svaki selektor treba da zna da vodi reprezentaciju, da je to tim za sve, tim u kome moraju i uvijek treba da igraju najbolji. To nije mjesto za eksperimente, to je mjesto za rezultate, uspjehe i narodnu radost. Makedonija iza sebe ima dva neuspješna ciklusa i sa istim trenerom Blagojom Milevskim priprema se za naredno izdanje Lige nacija. Grupa je laka, a rivali su Jermenija, Letonija i Farska Ostrva.

I umjesto da budemo mi Gruzija i (sinoć), slavimo nad Luksemburgom i zakažemo finalnu utakmicu sa Grčkom u Skoplju u Ligi nacija i šansu da se pojavimo na Evropskom prvenstvu 2024, mi smo na kampu u Antaliji i tamo se pripremaju planovi i taktika za septembar. Od Gruzije smo izgubili bitku u ovom takmičenju za novu šansu, za novi plasman na Evropsko prvenstvo.

Dueli sa Moldavijom i Crnom Gorom prvi su iz faze “nove” reprezentacije koja je promijenjena, podmlađena. Selektor je objavio spisak od 28 fudbalera i najavio da će od njih tražiti 24/25 igrača sa kim će nastupiti u jesenjem izdanju Lige nacija..

Nismo naučili šta je državni interes, strategija i napad na istoriju. Prije samo tri godine igrali smo na Evropskom prvenstvu kroz ovakvo takmičenje. Kada su svi bili reprezentativci i kada se u reprezentaciju vratio najbolji svih vremena – Goran Pandev. U grupi lako sa Jermenijom, Letonijom i Gibraltarom, polufinale kod kuće sa Kosovom i istorija u Tbilisiju sa Gruzijom (Pandev strijelac gola). Goran je tih dana imao 34-35 godina. Iz sadašnje perspektive, bio je veoma star, beskoristan, nepotreban.

Tako je sada sa “starim” Arijanom Ademijem i Stefanom Ristovskim (kapiteni zagrebačkog Dinama), koji su sa 32 godine nepotrebni. Iako je Stefan odustao zbog selektora, a Arijan zbog ličnih problema, činjenica je da obojica nisu bili u planu, kao da ih je neko čekao na takve poteze. Vrlo lako se odričemo vrhunskih i provjerenih fudbalera koji imaju dobru istoriju u reprezentaciji i koji igraju za svoje timove.
Sada su u modi igrači koji rijetko igraju za klubove, igrači koji mjesecima nemaju klubove – ali su zato i dalje reprezentativci. Planovi su jedno, a rezultati potpuno drugo. Činjenica je da se Makedonija, iz zemlje koja je igrala na Evropskom prvenstvu i baraž za Svjetsko prvenstvo, sada vratila u zonu u kojoj je bila decenijama.

Na spisku fudbalera koji nisu u planu i koji igraju za klubove su i Danijel Avramovski (Boluspor), Boban Nikolov (Kišvarda), Erdal Rakip (Antalijaspor), Valon Etemi (Konjaspor) i više nisu na listi Ilija Nestorovski (Askoli), Stefan Spirovski (Etnikos), Kire Ristevski (Etnikos).

Teško je stvoriti reprezentativca i lako odustajemo od svih.

Zato pobjedu mlade selekcije Makedonije od samo 1:0 nad Gibraltarom na svom terenu treba posmatrati kao veliki uspjeh. Moglo je da bude i gore.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare