GLAS JUGOSLAVIJE

Nova je godina i već imamo “sportski rat” u Makedoniji

Prvog radnog dana nove 2024. godine stigla je inicijativa za održavanje vanredne skupštine u Makedonskom olimpijskom komitetu (MOK). Ukupno 31 savez od mogućih 42 potpisao je zahtjev za sazivanje Skupštine sa tačkama dnevnog reda za razrješenje dosadašnjeg predsjednika Danijela Dimevskog i imenovanje novog čelnika najvećeg sportskog saveza u zemlji.

Tu inicijativu, koja je podnijeta 9. januara, MOK i njen predsjednik su ekspresno odbili kao neosnovanu, kao inicijativu koja nije popunjena na odgovarajućem obrascu, inicijativu koja nije imala izvršioca, inicijativu koja nije po statutu… Pravni lavirinti koji samo još više podgrijavaju atmosferu.

Očekivan potez osobe poput Danijela Dimevskog, koji nije omiljen među sportistima, savezima, medijima, pa i običnim građanima u Makedoniji. Posebno se ne dopada kada je sa mjesta savjetnika za sport bivšeg premijera Zorana Zaeva pronašao “podmukli” način da zamijeni vječitog Vasila Tupurkovskog i smjesti se u njegovu omiljenu fotelju. MOK nema budućnost sa Danijelom Dimevskim i to svi znaju, pa je čovjek sa svojim pravnim timom nedavno najavio borbu do kraja i objavio rat svim federacijama.

On putem pisane forme traži od svih saveza “dlake u jajetu”, pa do 22. januara podnesu izvještaje, da vrate dugove MOK-u koje imaju, da rade po pravilima i propisima. Sve je to dobro ako su pravila ista za sve i MOK treba da bude ogledalo i odatle da krene novi talas u sportu u Makedoniji.

MOK bi trebalo da bude primjer svima, a posebno demokratiji, tokom ovakve inicijative za promjenu upravljačkih pozicija. Svako treba da zna da niko nije vječan i da mu se može desiti isti scenario kako je došao na tron i kako će biti skinut sa njega.

Inicijatori neće stati na put i ići će do kraja, jer imaju i zakonske mjere protiv najavljenog “terora” sa suprotne strane. Samo treba poštovati zakon, statut i delegate Skupštine. Sve ostalo je prošlo vrijeme, vrijeme koje nije isto kao prije četiri godine, vrijeme koje najavljuje slobodu, a ne režim straha i ucjena.

Zato je potrebna promjena u MOK-u , jer je MOK tijelo koje treba da se bori za sport u Makedoniji, sport koji posljednjih godina polako umire i umire.

A ko bi bio nasljednik Danijela Dimevskog protiv kojeg državne institucije vode više istraga za neregularno djelovanje!? Neki navijaju za bivšeg plivača Aleksandar Malenka, koji je najglasniji u cijeloj ovoj akciji promjene upravljačkih struktura MOK-a, iako ozbiljni savezi poput rukometnog, fudbalskog, košarkaškog, navijaju za ozbiljnog čovjeka i uticajnog biznismena u zemlji. Riječ je o prvom čovjeku giganta Alkaloid i dokazan sportski radnik – Živko Mukaetov, koji je aktuelni predsjednik rukometnog saveza. Ali, bar za sada, sve su to samo spekulacije i najave, a vrijeme će pokazati kada će i kako biti smijenjen nepopularni Danijel Dimevski.

Obje strane nemaju mnogo vremena. Ovo je olimpijska godina i svi problemi i inicijative moraju da se riješe do aprila, prije igara u Parizu.