GLAS JUGOSLAVIJE

Olimpijska “vatra” u Makedoniji

Daniel Dimevski ostaje predsednik Makedonskog olimpijskog komiteta (MOK), sa novim mandatom od četiri godine, sa novim ambicijama i sa timom pored sebe koji će upravljati ovom institucijom do 2028. godine. Bilo je pokušaja da se on ukloni, inicijativa, potpisa i vanredna skupština…

Inicijatori su sazvali skupštinu u utorak, a MOK je za četvrtak zakazao godišnju izbornu skupštinu. Na prvom sastanku se pojavilo 27 od 31 delegata, tako da inicijatori nisu imali kvorum za rad i većinu za donošenje odluka. Samo dva dana kasnije 45 glasova za Danijela Dimevskog, osam protiv i dva uzdržana, tako da je aktuelni prvi čovjek MOK-a preživio prvi udarac.

Tako je to kada se u jednoj zemlji čak i čistačica na ulazima u zgrade bira na političkoj osnovi. Institucije poput MOK-a i ostalih su pod ključem. Ako poslušate riječi Danijela Dimevskog, na prvi utisak ćete pomisliti da je savršen, najbolji. Ali, nažalost, radi se o liku protiv koga se vodi aktivna istraga za zloupotrebu položaja za konverziju zemljišta gdje je trebalo da se grade sportski objekti, a završetak su stambene jedinice. Riječ je o čovjeku koji je sa mjesta savjetnika za sport prethodnom premijeru napravio “predstavu” i zamijenio vječitog Vasila Tupurkovskog na mjestu prvog čovjeka MOK-a.

U Makedoniji i u regionu se svi znamo, znamo sve o svima, uključujući Daniela Dimevskog i aktuelni sastav MOK-a. A spisak delegata je posebna priča. Recimo, protiv Danijela Diomevskog su troje najvećih sportista u Makedoniji u posljednjih nekoliko godina, kao što su Goran Pandev, Pero Antić, Naumče Mojsovski… I najveći savezi kao što su fudbalski, rukometni, košarkaški.

Da glupost bude veća, MOK i Danijel Dimevski ne priznaju zakone, rade po svojim pravilima i propisima i odbacili su primjedbe državnih institucija da pojedini savezi nemaju rješenje za sportske aktivnosti.
Tako i u Makedoniji i u MOK odlučuju golf, bilijar, ping pong, a veliki savezi i velikani koji su protiv nemaju snage da donesu promjene koje će promijeniti sport u Makedoniji na bolje.

Ali to je olimpijska “vatra” u kojoj veliki savezi imaju isti glas kao i sambo, ping pong, streljaštvo. Nema olimpijaca poput Šabana Trstene, Stojne Vangelovske, Milka Đurovskog, koji su nosioci medalja.

A Daniel Dimevski, bivši predsjednik košarkaškog saveza, poručio je svim neprijateljima:

“Sa vama delegatima ja sam najjači. Zajedno ćemo učiniti da svi ubuduće mirno stoje ispred nas”.

Poruka je primljena, ali su parlamentarni izbori u Makedoniji 8. maja ove godine. A u Makedoniji se pita narod, a ne Danijel Dimevski i njemu slični. A posle promjene vlasti u ovoj zemlji mijenja se čak i čistačica na ulazima u stambene zgrade koju sam pomenuo na početku ovog teksta.

Neka do sljedeće prilike oni koji žele promjenu u MOK-u ne budu amateri i na vrijeme nađu svog kandidata za tron. Da se ne svađam u posljednjim “sekundama”.

Možda su to veliki savezi i imena, ali djeluju veoma “mali” na terenu.

Dobili su dobru lekciju.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare