GLAS JUGOSLAVIJE

Poslije kiše uvijek dolazi sunce

Policijska istraga o sumnji na namještene fudbalske utakmice u Makedoniji utiče na tekuću sezonu, aktuelne utakmice i završetak prvenstva.

Kao što Makedonija nikada nije vidjela takvu fudbalsku dramu, velike borbe, tenzije i neizvjesnosti… U finalnu borbu za šampionsku titulu ulaze tri tima sa po 59 bodova. Škendija, Škupi i Struga u posljednjih 270 minuta ulaze sa nadom u pobjednički foto-finiš i to u međusobnim obračunima.

Protiv velikih iz vrha presudili su klubovi poput Tikveš i Gostivar, koji igraju za “ništa”. Do sada je, na primjer, bilo jasno da ako ekipa koja se bori za pehar lako prođe tim koji je već u sredini i nema motiva ni za šta više. Tako je u srijedu u Kavadarci Struga u dramatičnoj utakmici, uz mnogo preokreta i golom domaćih u 93. minutu, izgubila 3:2 za veliki poraz i veliki udarac aktuelnom šampionu i lideru tabele.

Škendija je imala foto-finiš sa hepiendom, pobjedom nad Brerom 3:2, golom u 97. minutu i povratkom poslije zaostatka od 0:2…

Cijela fudbalska publika i navijači kladili su se na tri boda za Škupi kod Gostivara, ali su se opekli. Domaći, koji nisu ni gore ni dolje na tabeli, slavili su 2:0, a gosti se okliznuli. Svi su mislili da će turski sponzori iz oba kluba ugovoriti meč, ali se desilo suprotno. Daleko od dogovora, nameštaljke… Klubovi su svjesni da će se neko opeći najavljenom i aktivnom istragom Interpola i domaćih organa za sprovođenje zakona.

Upravo zato u Makedoniji poslije kiše sija sunce, u fudbalskom prvenstvu koje ulazi u posljednja tri kola.

Prva jasna slika je sjutra i prvi mega derbi Škupi – Škendija, potom će igrati Škendija – Struga i na kraju Struga sa Škupijem. Ništa se ne zna, ništa nije izvjesno i drama će trajati do posljednjeg minuta.

Možda je uzbuđenje u Makedoniji oko novog šampiona najveće u Evropi. Jedan dobija pehar i nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, drugi nastup u Ligi konferencija a treći veliku NULU. Jedan od tri tima koji se bore za titulu ostaće praznih ruku jer Makedonija ima 3 mjesta u UEFA takmičenjima, jer je jedno izgubljeno zbog loših rezultata.

Dve ekipe iz prvenstva i pobjednik finala Kupa Makedonije, gde igraju Tikveš i Voska.

Vrijedi napomenuti da su u svom ovom haosu, tenzijama i dramama timovi Škupija i Struge odlučili da promijene trenera, jedino Škendija veruje svom strategu koji je klub vratio u igru za tron, iako je imao minus od pet bodova prije samo dva kola.

Ako akcija Interpola ima efekta u fudbalu, onda se isto očekuje i u kompletnom sportu u Makedoniji. Pravosudni organi su prije dva dana pokrenuli istragu o zloupotrebi sportskog novca za direktore agencije za sport i omladinu Darka Kaevskog i Naumčea Mojsoskog, ali i za predsjednika Makedonskog olimpijskog komiteta (MOK) Danijela Dimevskog i 8. više njihovih saradnika.

Postoje čvrsti dokazi o velikom kriminalu i zloupotrebi novca koji je bio namijenjen sportistima.

Vrijeme je da se jednom zauvijek obračunamo sa kriminalom u sportu.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare