GLAS JUGOSLAVIJE

Prije 40 godina centar svijeta, danas grad bez zimskih sportova

Danas se navršava tačno 40 godina od kako su Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Jugoslavija bili centar svijeta. Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara, te davne 1984. godine, a tadašnje igre ocijenjene su kao najbolje organizovane u istoriji do tada i nešto što svijet nije vidio. Grad je živio 24 sata, svi su disali kao jedan i poslana je najljepša moguća slika iz Šehera.

Najidealniji grad, nevjerovatne brojke

Nekoliko godina prije Igara, analizama koje je sproveo UNESCO, konstatovano je da je Sarajevo sa svojim planinama Bjelašnicom, Igmanom, Jahorinom i Trebevićem najidealniji grad da bude domaćin olimpijskih igara, jer je jedini ponudio mogućnost realizacije svih sportskih disciplina u krugu od 25 kilometara. Konkurencija su nam bili japanski Sapor, švedski gradovi Falun, Geteborg te mnogi drugi.

Na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, učestvovalo je 49 nacionalnih reprezentacija, preko 1500 sportista, u 11 zimskih sportova (danas ih ima preko 30). Za sve je potrošeno oko 150 miliona dolara, prodato je 250 hiljada ulaznica, izvještavalo je oko pet hiljada novinara, a putem TV-a Olimpijadu je pratilo više od dvije milijarde ljudi.

Sarajevo je nakon Igara dobilo sportske olimpijske objekte, hotele, hiljade novoizgrađenih stanova, telekomunikacijske i električne sisteme, trolejbusku liniju, žičaru, bob stazu, ski liftove, i ono najvažnije – promociju u svijetu, kojom je Sarajevo postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja.

Nažalost nakon toga, u relativno uređenoj državi, niko nije radio ništa da Sarajevo nastavi razvoj u zimskim sportovima, ali ne samo Sarajevo nego i kompletna Bosna i Hercegovina, desilo se suprotno. Ostao je samo ponos Sarajlijama da su rođeni u olimpijskom gradu i da je njihov grad bio centar svijeta. A tako je i danas…

Doviđenja, drago Sarajevo

Porukom “Doviđenja, drago Sarajevo” koju je 19. februara 1984. godine Huan Antonio Samaranč rekao na zatvaranju 14. zimskih olimpijskih igara, završavilo se 12 najljepših dana u istoriji Sarajeva, ali kao da je i to bio predznak za ono što glavni grad Bosne i Hercegovine očekuje u budućnosti. Nekoliko godina nakon toga uslijedio je rat, olimpijska borilišta su uništena, a skoro 30 godina nakon rata gotovo da ništa nije obnovljeno. Olimpijske ljepotice služe ugostiteljima za ubiranje novca, a zimski sportovi ne stanuju više, ne samo u Sarajevu, nego i u čitavoj Bosni i Hercegovini.

I da nije Elvedine Muzaferije, koja svojim talentom i mukotrpnim radom pravi kakve takve rezultate, neko ko ne zna mislio bi da je BiH zemlja sa mediteranskom klimom, a ne zemlja sa, možda, i najljepšim planinama u ovom dijelu Evrope. I da, koliko god bili ponosni na Olimpijske igre u svom gradu i Sarajlije, baš kao i čitava zemlja, se samo na ovaj dan sjete ZOI 1984. Niko i ne razmišlja o obnovi sportskih borilišta i povratku olimpijskog duha u Sarajevo…

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare