GLAS JUGOSLAVIJE

Sarajevski rivali u novom ruhu

Počele su pripreme ekipa koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u evropskim takmičenjima.

Iznenađujuće ili ne, tri od četiri ekipe su promijenile trenera. Vinko Marinović napustio je klupu prvaka, ekipe Borca i otišao u inostranstvo. Klupu Veleža Dean Klafurić je napustio zvanično jer je emocionalno ispražnjen, nezvanično jer klub želi angažovati sportskog direktora, a Klafurić je pored uloge šefa stručnog štaba želio i tu ulogu za sebe.

Sasvim očekivano, promjena na trenerskoj klupi desila se i u ekipi Sarajeva. Slovenac Simon Rožman, otišao je nakon samo jedne sezone, u kojoj se nije proslavio i ono što se najavljivalo zvanično se i desilo. Sa njim zajedno otišao je i sportski direktor Senijad Ibričić.

Koševo je napustilo nekoliko fudbalera, prije svih, standardni golman Dejan Iliev, zatim ponajbolji igrač Ajdin Hasić, otišao je i Haris Duljević, Marin Aničić, Slaviša Radović… i svi oni napustili su svlačionicu prije dolaska novog trenera. A Sarajevo je u ponedjeljak za šefa stručnog štaba imenovalo, svog nekadašnjeg fudbalera, Zorana Zekića, koji je između ostalog radio u Osijeku, Partizaniju, Slaven Belupu, Šerifu…

Iako nije mnogo obećavao na samom predstavljanju, jasno je da Zekić ima samo jedan cilj, a to je povratak šampionske titule na Koševu. Baš kao i prethodne četiri sezone, Sarajevo u novu kreće sa novim trenerom, tako da će ekipa ponovo doživjeti velike igračke promjene, a Bordo tim je apsolutni rekorder po tom pitanju u ligi.

I Plavi sa Grbavice će u novu sezonu sa novim trenerom. Klupu Željezničara, koji su u prošloj sezoni vodila čak četiri trenera, preuzeo je najperspektiviniji i po mnogima jedan od najboljih trenera lige Denis Ćorić. Željezničar, baš kao i Sarajevo, pored novog trenera ima i novog sportskog direktora. Legendarni Elvir Rahimić preuzeo je funkciju, sa kojom je Željo, posljednjih sezona imao mnogo problema. Popularni General morat će dobro “zasukati rukave” i prionuti na posao jer će i Plavi sa Grbavice, koji su već sada ostali bez nekoliko igrača, kao i njihov najveći rival u novu sezonu sa izmjenjenim igračkim kadrom.

Bit će zanimljivo pratiti šta će se dešavati u novoj sezoni Premijer lige BiH iz koje će, zbog skraćenja lige, ispasti čak četiri ekipe. Pratit će se šta će napraviti Borac, Zrinjski i Velež, izuzetno zanimljiva bit će i borba za opstanak, ali svakako da će se najviše pratiti šta će napraviti sarajevski rivali, koji u novu sezonu ulaze u novom ruhu. Sarajevo mora jurišati na titulu, dok Željezničar bez velikog pritiska čeka svoju priliku. Na Grbavici vjeruju da im se ne može ponoviti prošla sezona, kada su do samog kraja bili na ivici ispadanja, nego da će ponoviti neke rezultate iz prethodnih sezona kada se od njih nije mnogo očekivalo, ali su na kraju uspjeli izboriti Evropu.