GLAS JUGOSLAVIJE

Selektore, a gdje sam ja na spisku?

Nekoliko miliona selektora u državi, a samo jedan čija je riječ bitna.

Selektor Srbije Dragan Stojković objavio je konačan spisak od 26 igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo. I očekivano, spisak odabranih, kao i onih koji su precrtani, izazvao je dosta reakcija. 

Prvi utisak je da se Piksiju nema šta zamjeriti. Među putnicima u Njemačku su provjereni igrači, koji su igrali kvalifikacije i tu su već dugi niz godina. Oni, za koje nije bilo mjesta, mogu da se smatraju koliko god uvrijeđeni, ali postoji opravdan razlog za svaku eliminaciju sa spiska. 

Krenimo redom. Zašto nema Nemanje Radonjića, a tu je Veljko Birmančević? Fudbaler Majorke odigrao je 350 minuta ovog proljeća, nije postigao nijedan gol, a nije ima ni asistenciju. Ulazio je sa klupe u klubu koji završio na 15. mjestu španske Primere. Sa druge strane, igrač Sparte je ove sezone odigrao 48 utakmica, postigao 22 gola, uz 12 asistencija i bio jedan od glavnih u osvajanju titule te sjajnim rezultatima češkog kluba u Evropi. S

Savršeno je jasno ko ima prednost. Odluka selektora je ispravna.

Kada je riječ o golmanima… Tu se povela polemika zašto je Aleksandar Jovanović precrtan? Činjenice glase da ovaj iskusni golman ima iza sebe fantastičnu sezonu u dresu Partizana, ali isto to važi i za njegove konkurente. Vanja Milinković-Savić je branio vrhunski za Torino, Đorđe Petrović je blistao u Čelsiju, a Predrag Rajković je najzaslužniji što je Majorka ostala u elitnoj španskoj ligi.

Upravo, čuvar mreže Majorke je bio direktni rival sa Jovanovićem za poziciju trećeg golmana. Rajković je u sistemu reprezentacije Srbije od 15. godine. Bio je prvak Evrope i svijeta sa omladincima Orlova, brani i dalje na vrhunskom nivou i apsolutno zasluženo je dobio prednost u odnosu na kolegu iz Partizana.

Ponovo je odluka savršeno jasna.

I za kraj – zašto Strahinja Eraković nije na spisku? Činjenica da je ruska liga izgubila na fokusu i značaju zbog ratnjih zbivanja umnogme je uticala na odluku selektora. Odluka da neki drugi igrači u defanzivi dobiju prednost ne može da se smatra pogrešnom. Strahinja je bio standardan u Zenitu, odigrao 27 mečeva, ali očito daleko od očiju javnosti, selektora…

Nema razloga da se Piksiju bilo šta zamjeri i na ovoj odluci.

Uostalom, fenomen je da se uvijek priča o igračima koji su po kvalitetu i važnosti na pozicijama 24, 25 i 26. Prosto i da su pomenuti momci otišli u Njemačku teško da bi dobili uopšte šansu da zaigraju na nekom meču. Okosnica tima se odavano zna i tu promjena nema, niti ima razloga da ih bude. 

Za koliko će ovih 26 momaka biti sposobno u Njemačkoj? Vidjećemo već poslije meča protiv Slovenije. Protiv Engleza cilj je pružiti maksimum, a u duelu sa Slovencima imperativ je uzeti tri boda.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare