GLAS JUGOSLAVIJE

Šta smo dobili sa Barbarezom?

Sergej Barbarez, nakon više od 15 godina čekanja, stigao je na klupu fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegvoine. Nije popularni Barba mogao ni zamisliti teže utakmice za debi na klupi nacionalnog tima. Prve dvije utakmice, istina zakazane prije njegovog dolaska, su protiv Engleske i Italije.

Zmajevi su već odigrali utakmicu protiv Engleske. Poraženi smo sa 3:0, ali Barbarez je sa stručnim štabom pokazao da će raditi ono što je obećao. Prije svega, to je da će podmladiti nacionalni tim, a od prvog minuta zaigrala su tri debitanta, te neki od igrača koji su bili i ranije uz reprezentaciju, ali nikada ili gotovo nikada nisu bili starteri.

Na kraju je čak šest fudbalera upisalo debi u reprezentaciji.

Kada je u pitanju utakmica sa Englezima, naš tim je izgledao dobro do 60. minuta i jednog, sumnjivog, dosuđenog penala za domaće. Branili smo se, što je i za očekivati protiv velesile kakva je Engleska, ali smo u nekoliko navrata lijepo kombinovali. Taj penal, ali i činjenica da je selektor promijenio više od pola tima, na kraju su nas koštali poraza od tri gola razlike.

Nakon utakmice stigle su pohvale i od selektora Engleske, ali i velikog dijela javnosti za igru Zmajeva na Vembliju.

Selektor Barbarez je nakon utakmice jasno poručio šta misli o igri našeg tima.

“Šteta, baš šteta, ali spremnost i kraj sezone su donijeli svoju razliku. Iz nedostatka snage dolazi dekoncentracija, nepažnja i to brutalno koriste najjače zemlje svijeta. Sasvim jednostavno. Veliko hvala mojim (našim) momcima na koje sam iznimno ponosan”, napisao je Barbarez i time još jednom pokazao da u našem nacionalnom timu pušu neki novi vjetrovi.

A šta smo dobili sa Baraberzom? Iako ne treba slaviti poraze, treba biti realan i reći da se on očekivao, ali vidljiv je napredak od prvog dana dolaska novog selektora. Za svega nekoliko dana legendarni kapiten Zmajeva uspio je da ujedini javnost, navijače, igrače i svi su počeli da gledaju u istom smijeru, a to je napredak reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Vidjeti ruku na srcu prilikom intoniranja himne kod stručnog štaba i pojedinih igrača je nešto što smo zaboravili, ali je svakako prelijepo. Vidjeli smo jedan novi pristup, novu energiju, atmosferu, što svakako može i treba da bude garant za uspjeh.

I na okupljanju su igrači bili raspoloženi, nasmijani. Selektor je napravio neki novi način rada, dosta ozbiljan, ali za razliku od nekih ranijih godina igrači imaju i više slobode. Stručni štab je uključen u komunikaciju sa njima. Svi su kao jedan.

Na kraju, sa Barbarezom smo dobili dosta noviteta, pa se nadamo da će i rezultati biti bolji te da ćemo sa legendom postati i standardni na velikim takmičenjima.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare