GLAS JUGOSLAVIJE

Sudije, bezbjedne ste – samo da pobijedimo

Apsurdima u srpskoj košarci nema kraja. Kao i pisanju saopštenja i prijetnji na različiti adrese.

Ovoga puta Crvena zvezda je prešla igricu s prijetnjama koje su nedopustive. Naime, pred početka finalne serije između Crvene zvezde i Partizana u javnost je procurilo pismo crveno-bijelih upućeno čelnicima ABA lige. Tu se doslovne prijeti da arbitri neće biti bezbjedni ako ne budu sudili po ukusu kluba sa Malog Kalemegdana.

Nedopustivo.

U sceni takvih dešavanja odigran je prvi finalni meč između vječitih rivala. Pobjedu je zasluženo odnijela Zvezda, ali ostao je gorak ukus zbog sramnih dešavanja van terena. Sulude teorije zavjera zavladale su u ovdašnjoj košarci, pa tako apsolutno niko u nikoga nema povjerenja.

Arbitiri su etiketirani kao lopovi i da sude po zadacima i dovedeni u situaciju da moraju i da strahuju za sopstveni život. 

Mnogi se poslije čude što Ilija Belošević i Uroš Nikolić ne žele da dijele pravdu na mečevima Zvezde i Partizana. Arbitri, koji idu na fajnal-for Evrolige, neće da se upliću u kompletan ovdašnji mulj. Razumljivo. Doduše, poželjno bi bilo da tako nešto i javno kažu, a ne da izmišljaju navodne povrede zbog kojih nisu na raspolaganju za mečeve koji igraju dva najveća srpska kluba.

Nedopustivo je kreiranje atmosfere linča na bilo kojoj sportskoj manifestaciji. Ako su problem sudije, postoje rješenje – stranci. Zašto duele u ABA ligi, koji odlučuju pitanje šampiona, ne sude arbitri van regiona? Odgovor je prost – na njih ne bi mogao da se vrši pritisak.

Vješti mehanizam vršenja pritiska, sada u režiji Zvezde, radi samo kada su tu sudije koje prate, čuju, vide šta se dešava. Sličnu stvar radio je i Partizan pred majstoricu protiv Budućnosti, samo nisu išli toliko daleko da prijete arbitrima da neće biti bezbjedni ako ne sude kako oni misle da treba.

Druga strana medalje, koja je pomalo zaboravljena i pala je u sijenku svih ovih dešavanja. Zvezda i Partizan potrošili su preko 40 miliona eura na timove u tekućoj sezoni. Taj novac su morali da opravdaju igrama u Evroligi, jer to nije suma koja može da služi za “lokalnu upotrebu”. 

Razočarali su. Titula u ABA ligi neće značiti da je sezona uspješna za bilo koji od ova dva tima. Nadamo se da im je to jasno.

Druga tema koja je okupirala javnost prethodnih dana je eliminacija Novaka Đokovića iz Rima već u 3. kolu. Ispadanje od malo poznatog Čileanca Alehandra Tabila povelo je priču da li se karijeri jednog od najvećeg sportiste svih vremena bliži kraj…

Istorija nas uči da Novaka nikada ne treba otpisivati, a godine (22. maja proslaviće 37. rođendan) opominju da se zaista polako kraj bliži.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare