GLAS JUGOSLAVIJE

Tri musketara

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Godinu dana kasnije, ponovo smo tu.

Na evropsku fudbalsku scenu stupaju crnogorski predstavnici. Ovog puta su to šampion Dečić u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa jedne, odnosno Budućnost i Mornar u doigravanju za Ligu konferencija.

Dečić već sjutra od 20 sati gostuje TNS-u u Velsu, dok je revanš 16. jula. Četvrtak je rezervisan za Budućnost, koja od 17 časova ide na noge Mališevi na Kosovu, dok Mornar istog dana na DG Areni dočekuje gruzijski Dinamo iz Tbilisija. Revanši su zakazani za 18. jula.

Iako je iluzorno sada pomišljati na to, podsjećanja radi, u eventualnom drugom kolu Tuzani bi igrali sa mađarskim Ferencvarošem. Podgorički sastav bi išao na CSKA iz Sofije, a barska posada na Radnički iz Kragujevca.

Svi se sjećamo brojnih košmarnih evropskih iskustava crnogorskih klubova prethodnih godina. Uostalom, posljedica toga je 53. mjesto na Uefinoj rang listi od ukupno 55. liga, a iza su samo Gibraltar i San Marino.

Ipak, prva kola kvalifikacija sa sobom nose i novu nadu da je moguć bilo koji drugi scenario do još jednog deža vi razočaranja. Novi početak je svakako i nova prilika da se popravi crnogorski fudbalski status na evropskoj mapi i, što da ne, napravi dugo čekani iskorak.

Dobra energija potrebna je predstavnicima mediteranske ljepotice, koji u slučaju da izvuku ono najbolje iz sebe svakako da mogu igrati sa pomenutim suparnicima, posebno Dečić i Budućnost, dok je Mornar maksimalno rasterećen u svom premijernom evropskom nastupu.

Zato se nadamo da ćemo ovih dana puniti stupce nekim lijepim vijestima iz Velsa, sa Kosova i DG arene. Jer, Crna Gora doživjela proživjela je sve zamislive klupske patnje i zato je vrijeme da ovosezonski predstavnici uzdignute glave izađu na crtu suparnicima, pa što bude.

Sa svim svojim manama i vrlinama, crnogorski fudbal je naš i kolektivno je ogledalo društva. Ovog puta želimo u odrazu da vidimo ljepši prizor.

Zato, crnogorski musketari – srećno.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare