GLAS JUGOSLAVIJE

UEFA će se boriti protiv Super lige sa regionalnim ligama!?

Evropski fudbal je pred ozbiljnom iskušenju, pred velikom krizom i pred mnogim odlukama od kojih će zavisiti budućnost Uefe, Lige šampiona, Super lige… Najava Aleksandra Čeferina da traži način da prođe Odluka na predstojećem kongresu posle kojeg će biti prava za novi mandat na prijestolu u Nionu donijela je mnogo turbulencija.

Superliga je dobila sudsku bitku, ali ne i rat, već je veliki zemljotres donio odluku Zvonimira Bobana da napusti mjesto u Uefi i okrene leđa Čeferinu. Da li je Boban trebalo da bude njegov naslednik!? Da li je Hrvata, Slovenac “prevario”.

Region ima pitanja, ali i Uefa. Ovih dana su krenule ideje za reforme, za nove sisteme, za nova takmičenja.
Iz Mađarske je stigla najava da je prvi čovek Ferencvaroša dobio zeleno svjetlo od svog saveza za pokretanje regionalne lige u kojoj će igrati Mađarska, Bugarska, Rumunija, Srbija i Slovačka. Mađari preko svog sponzora “MOL-a” već imaju svoje timove u svim ovim zemljama, kao što su Osijek (Hrvatska), Dunajska Streda (Slovačka), Sepsi (Rumunija), TSC (Srbija)…

Pokušaj regionalne lige star je oko 30 godina. Star koliko i raspad bivše države. Ali ta liga je nemoguća misija. Dakle, sada postoje nove ideje, nova brojanja, pregrupisavanja…

Sledeće ideje su aktivne:

Dunavska liga: Slovačka, Mađarska, Srbija, Rumunija, Bugarska..
Istočna liga: Poljska, Češka, Ukrajina…
Baltička liga: Estonija, Letonija, Litvanija, Finska
Sjeverna liga: Škotska, S. Irska, R. Irska, Island
Beneluks: Holandija, Belgija, Luksemburg
Alpska liga: Slovenija, Švajcarska, Austrija
Balkanska liga: Makedonija, Crna Gora, BiH, Albanija, Kosovo

To su samo najave, eksperimenti, pretpostavke. To su lige kojima bi UEFA dala zeleno svjetlo samo za podizanje kvaliteta i domaćih klubova u svim ovim zemljama. Paralelno, postojale bi Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija. Ako krene Superliga, Uefa će sigurno snažno reagovati tako što neće dozvoliti svim igračima koji bi igrali za te klubove da igraju za reprezentacije. Tako bi Svjetsko i Evropsko prvenstvo bili na udaru slabijeg kvaliteta, zabrana, sankcija.

Sve ove najave su na štetu fudbala i na korist novca, moći i vlasti.

Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu, ko ima više snage, ko ima formulu uspjeha. Najave nisu dobre, antifudbalske su.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare