GLAS JUGOSLAVIJE

Vatreni kao Stara dama među selekcijama

Možda teze o kultu reprezentacije i ono vječno “kako ga Hrvati imaju, a mi nemamo” ponekad djeluju izlizano, ali kad se pogleda broj nastupa članova selekcije… Ima nešto u tome.

Selektor Zlatko Dalić u Njemačku vodi četvoricu fudbalera sa više od stotinu nastupa, a postoji šansa da baš na ovom Evropskom prvenstvu 100. nastup dohvati i peti – Marselo Brozović. Idemo dalje…

Od 13 fudbalera sa najviše nastupa u istoriji hrvatske selekcije (Luka Modrić, Darijo Srna, Ivan Perišić, Stipe Pletikosa, Ivan Rakitić, Josip Šimunić, Ivica Olić, Domagoj Vida, Vedran Ćorluka, Dario Šimić, Mateo Kovačić, Marselo Brozović, Andrej Kramarić), Dalić u Njemačku vodi – šestoricu!

Uporedimo na momenat taj podatak sa selekcijama Slovenije i Srbije – Dragan Stojković u Njemačku vodi jednog igrača sa više od stotinu nastupa, a Matjaž Kek nema nijednog takvog. Najbliži je Jasmin Kurtić, član malo poznatog kluba iz italijanske Serije B koji je 90 puta igrao za Sloveniju…

Još nevjerovatnije zvuči da jedna Italija ima jednog jedinog fudbalera koji je jedva dohvatio 60 nastupa – golmana Đanluiđija Donarumu. Svi drugi nisu ni blizu. Prednost ili nedostatak za tim Lućana Spaletija kojeg nije bilo u Kataru? Ali zato Italija dolazi da brani zlato s onog pandemijskog Evropskog prvenstva 2021. godine.

Nepredvidivi su azuri…

Iskustvo je na velikim takmičenjima veoma jak adut. Dalić ima devetoricu koji su u u tridesetoj ili tridesetima, neki čak i u kasnim tridesetima (samo su originalni Vatreni 1998. bili stariji), poput kapitena Luke Modrića kojem će prvi sljedeći nastup da bude 175. (slovima: sto sedamdeset i peti) u dresu hrvatskog tima.

Željko Bebek je osamdesetih u sastavu Bijelog dugmeta pjevao Doživjeti stotu. Modrić ide i korak dalje – doživjeti dvijjestotu! Sa toliko “veterana” Hrvatska je danas Stara dama među nacionalnim timovima, ali Dalić ima sasvim valjane razloge zašto je tako.

Prvo, u hrvatskoj selekciji već trideset godina, još od kada je pokojni Miroslav Blažević prvi put okupio najveće zvijezde i stvorio kult vrijedi jedno pravilo: u selekciju vatrenih se teško upada, a još teže iz nje ispada.

Drugo, HNL više ne stvara nove zvijezde kao na traci, prije bi se reklo da cure na kapaljku. Iako će iskustvo i velika navijačka podrška na njemačkim stadionima da budu jaki aduti selekcije koja se ovjenčala medaljama na zadnja dva Svjetska šampionata, fudbalska javnost se pita: ko od mlađih može da se nametne među prekaljenim veteranima hrvatskog tima? Ko može da bude potencijalno iznenađenje za rivale? Lovro Majer nametnuo se i na posljednjem takmičenju u Kataru, i u kvalifikacijama, i sada na pripremama. Ali da li ima sigurno mjesto u prvih 11? Iznenađenje bi moglo da bude i Rijekino krilo Marko Pašalić kojeg teško da bismo gledali u sastavu da nije toliko brži od svih saigrača. A baš je brzine nedostajalo za nešto više na posljednjim takmičenjima. U Njemačkoj će na velikoj sceni da se predstavi i najveći talenat hrvatskog fudbala u ovom momentu – Dinamova desetka Martin Baturina.

Samo da na kraju ne bude opet ono Kovačić – Modrić – Brozović. Pa kad zabijemo, javite. Ali baš ta trojka najviše voli da igra zajedno i teško pripušta nekog blizu sebe, a ni Dalić ne voli da im se zamjera. Na pripremama sve pršti od idile u timu, vidjećemo da li će da bude tako i kad krenu problemi.

A biće ih.

Kontra Hrvatske ovaj put igra nekoliko ne baš beznačajnih faktora. Prvo, žrijeb je iz zadnjeg kruga pakla: branilac titule Italija, osvajač Lige nacija Španija i najopasniji rival – Albanija. Dobro ste pročitali, Hrvatima se često desi da najlošije odigraju protiv nominalnog autsajdera. Drugo, posljednje što mogu da računaju je da će neko da ih potcijeni, kao što je to uradio Brazil prije dvije godine u Kataru. Treće, Hrvatska tradicionalno puno bolje prolazi na svjetskim nego na evropskim prvenstvima.

Nema euforije, Dalić je nikad ne bi dopustio, ali ni straha. Zašto bi se plašio tim koji u svojim redovima ima šampiona Evrope, dva igrača iz sastava engleskog šampiona, osvajača Lige Evrope, osvajača Bundeslige…

Za početak neka se prođe grupa. Za dalje ćemo da vidimo.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare