GLAS JUGOSLAVIJE

Vidi šta smo ti uradili od Dinama, Tata

Opisu onome što se trenutno dešava u Dinamu i oko njega možda je i najbliže, nesvjestan čega se sve dotiče, došao engleski istoričar Sajmon Sibag Montefjore pišući o spletkama i borbi za vlast na ruskom dvoru u vrijeme dolaska Katarine Velike. A smijenjeni car još nije zadavljen…

Bivši carevi uvijek su na teret nasljednicima u zemlji punoj pretendenata. Čak i mrtvi mogu ponovo da ustanu. Samo postojanje Petra Trećeg potkopavalo je Katarininu uzurpaciju.”

Da “mrtvi” mogu ponovo da ustanu, vidimo i po društvenim mrežama gdje jedna grupa najavljuje skori pad svih presuda i optužnica protiv Zdravka Mamića na Sudu pravde u Strazburu! I to sve u jeku teške političke krize u zemlji zbog imenovanja ličnog Mamićevog prijatelja za glavnog državnog tužioca. Taj scenario da Mamić nakon svega ujaše u Zagreb na bijelom konju djeluje kao fantazija iz emisija Milana Tarota, mada smutna vremena svakakve rasplete izrode.

Istovremeno, traju završne pripreme za izbore u klubu čiji bi ishod navodno trebao da pošalje u istoriju i zadnje ostatke Mamićeve vladavine. Na navijačkoj listi umjesto lokalnih razbijača i kvartovskih bitangi, “heroja Atine” i sličnih, u prve redove lukavo su gurnuti predstavnici biznisa i akademske zajednice! Drugu listu predvodi Oto Barić junior, arhitekt, sin pokojnog hrvatskog selektora. Na njoj je bio i košarkaš Kruno Simon sve dok se “zbog prijetnji i straha za bezbjednost familije” nije povukao. Tek se očekuje kako će da izgleda oficijalna klupska lista od 35 odmetnika od Mamića koji su za ostanak u plavim salonima okrenuli leđa onome u koga su se godinama zaklinjali i u startu je – pobjednička. Jer ulazi cijela.

Po nekima, u zadnji čas može da se pojavi i četvrta! Na njoj bi bili Zdravkovi odanici koji su u dvorskim borbama najureni iz Maksimira. Vodio bi ih Damir Zorić, bivši šef jake osiguravajuće kuće, za ovu priliku – “Zoro osvetnik”.

Pa jesu li to poroci Tiraspolja, kampanja za lokalne izbore u Nikaragvi, posljednji dani dinastije Guči ili navodno evropski uglađeni Zagreb!? Vlada cirkus kakav nije viđen još od, još od… A da, početka rata i onog dana kad se bivši predsjednik kluba, bankar Josip Šoić, skokom preko ograde spasio od Mamićevih batina koji ga je jurio jer ovaj nije htio da ga postavi za sportskog direktora. Liste mora da se predaju do 15. februrara, a izbori su zakazani za subotu, 2. marta.

Zna li iko u toj ludnici da Dinamo za nedjelju dana igra prvu utakmicu drugog kruga Lige konferencija sa španskim Betisom? Iko osim igrača i trenera Jakirovića? Kažu da je preživio one noći kad ga je Lokomotiva nokautirala samo zato što se igralo kasno, u doba kad 87-godišnji Mirko Barišić obično liježe u krevet. Uredan san tajna je dugog života, dabome. Drugi, malo ozbiljniji razlog je što Dinamo već isplaćuje dvije otpremnine dvojici trenera, Čačiću i Bišćanu. Treća bi dotukla već načetu maksimirsku kasu. Zasad su, kažu, još u plusu. Ali važe se svaki cent.

Da nije tako, da su to one “zlatne Zdravkove godine”, da li bi Brekalo nakon mjesec dana trakavice završio u Splitu? Da li bi Klajnhešler i Žaper otišli u istom smjeru? Da li bi se najavljivala navodna pojačanja koja ni ljekarski pregled ne mogu da prođu? Da li bi pregovore sa drugim klubovima umjesto jednoga s kojim si sve dogovorio u pet minuta vodilo sedmoro ljudi? Među njima i onaj koji je jednom otišao u Osijek i navodno nije mogao da nađe gradski stadion. Da li bi jedina zimska “pojačanja” bili igrači Slaven Belupa, Lokomotive i Varaždina? Da li bi u anketi čak i na Hajduku sklonom Index-u više od polovine glasača priznalo da sudije trenutačno najviše pomažu – Splićanima!

Šta se sve dešava, Dinamo na tabeli još dobro i stoji. Ali ne čudi zašto je sa svakim novim poniženjem nostalgija za Mamićem sve jača. I zašto će nova vlast, kad konačno prođu ti izbori, imati jako malo vremena. Jer, vidi šta su ti uradili od Dinama, Zdravko! Vou, vou, vou, vou…

Neprikosnoveni “Tata” imao je ipak i svoga – “tatu”. Zdravka Mamića u hodnike Maksimira, gdje i kvake na vratima imaju uši, uveo je pokojni Ćiro Blažević. Iako mu je i rođena žena govorila: “Bježi od ovoga, to je đavo!”. U petak bi slavio 88. rođendan. Sjutra se navršava prva godišnjica smrti trenera svih trenera. Šta bi im Ćiro rekao da vide šta rade od Dinama? Bože, kako nedostaje. Kao i uvijek, dao bi nam sve odgovore.

I o treneru Jakiroviću, i o predsjednici koja je počela kao pismonoša, o Mamiću i Barišiću, o izdaji, o onima koji su promijenili košulje ili će tek da ih promijene. Naravno, i o Žutom u Crnoj Gori. Mada bi prvo pitanje sada bilo da li je stvarno, kako je sam godinama najavljivao, u momentu odlaska na onaj svijet, dok je ispuštao dušu, stvarno izgovorio ono: “Proklet da si, Pakasine!”.

Samo zato što je ovaj izgubio loptu protiv Steaue…

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare