GLAS JUGOSLAVIJE

Želite najnesigurniji posao na svijetu? Dođite u Premijer ligu BiH

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Novo prvenstvo, stare navike. Tako bi se u najkraćem mogućem mogla opisati trenutna situacija u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Većina klubova je počela sa pripremama za novu sezonu, neki za evropska takmičenja, ali ono što je sigurno jeste da će čak osam od 12 ekipa u novu sezonu sa novim trenerima. Zanimljivo svih šest prvih ekipa iz prošle sezone promijenilo je šefa stručnog štaba. Sa četvoricom je raskinuta saradnja, dok su dvojica odlučila da samovoljno promijene sredinu.

MOSTARCI I ČUDNE OKOLNOSTI

Prvak Bosne i Hercegovine, ekipa Borca, rastala se sa Vinkom Marinovićem koji je vratio titulu prvaka na Gradski stadion. Kao glavno obrazloženje za prekid saradnje bila je činjenica da je Marinović dobio ponudu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se ne odbija, ali zvanične potvrde njegovog angažmana u novoj sredini za sada nema. Nakon što su sezonu završili na drugom mjestu i osvojili Kup Bosne i Hercegovine čelnici Zrinjskog su odlučili prekinuti saradnju sa Željkom Petrovićem, jednim od najvećih trenerskih imena koje je radilo u BiH. Nakon prekida saradnje Zrinjski se oglasio kratkim saopštenjem, a ni sam Petrović se nije mnogo oglašavao u javnosti. Navodno sve je dogovoreno džentlmenski, a po “čaršiji” se priča da su igrači Zrinjskog tražili od Uprave kluba da prekine saradnju sa Crnogorcem, jer nisu bili zadovoljni njegovim načinom rada, ali ni samom atmosferom u svlačionici nakon njegovog dolaska.

I drugi mostarski klub, Velež, u novu sezonu će sa novim trenerom. Još uvijek se čeka da Mersed Selimbegović preuzme klupu Rođenih, a baš kao i njihov najveći rival Zrinjski i Velež se pod čudnim okolnostim rastao sa trenerom Deanom Klafurićem. Navodno je Klafurić bio emotivno ispražnjen i nije više mogao raditi u Mostaru, ali je čini se stvarni razlog njegovo preuzimanje srbijanskog TSC-a.

Sarajevo će u novu sezonu sa Zornaom Zekićem na klupi, nakon što je prekinuta saradnja sa Simonom Rožmanom. Slovenac nije ispunio očekivanja na Koševu, kao četvrtoplasirani je izborio plasman u Evropu u nikada slabijoj konkurenciji. Iako nije ponudio mnogo, Rožman je itekako dobro naplatio prekid saradnje sa Sarajevom i finansijski odlično prošao.

Posušje je završilo sezonu na petoj poziciji. Hit prvenstva trener Denis Ćorić koji je predvodio ovu ekipu u proljetnom dijelu prošle sezone, odlučio je preuzeti klupu Željezničara pa će tako i Željo u novu sezonu sa novim stručnim štabom.

GOŠK I SLOGA JEDINI NISU MIJENJALI

U novu sezonu sa novim stručnim štabom ulaze i Široki Brijeg, te Igman, na čiju klupu se vratio Husref Musemić. Od ekipa koje su igrale prošle sezone u Premijer ligi BiH jedino su GOŠK i Sloga Doboj odlučili zadržati trenera, pa ćemo tako ponovo gledati Vladu Jagodića na klupi Sloge, odnosno Admira Adžema na klupi GOŠK-a. Ako se računaju Tuzla City i Zvijezda 09, koji su ispali iz lige i koji su otpustili trenere, to znači da je čak 10 od 12 ekipa iz prošle sezone Premijer lige BiH promijenilo trenere. Realno, što je previše, previše je i za Bosnu i Hercegovinu.

Novajlije u ligi su Radnik iz Bijeljine i Sloboda iz Tuzle. Oni su odlučili zadržati trenere pa će Radnik i u ovoj sezoni predvoditi Velibor Đurić, a Slobodu Zlatan Nalić.

U PLBiH takmiči se 12 klubova, a u pretprošloj sezoni kroz njihovu svlačionicu prošlo je 25 trenera. U prošloj sezoni čak 27 trenera je radilo u našem fudbalu, a koliko će ih promijeniti u sljedećoj sezoni vrijeme će pokazati, ali ako je suditi po dosadašnjem trendu očekuje se da taj broj nastavi rasti.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare