Bivši trener Budućnosti u finalu Lige šampiona

Aleksandar Džikić (foto: FIBA)

Bivši trener Budućnosti, Aleksandar Džikić, odveo je Hapoel iz Jerusalima do finala FIBA Lige šampiona. Izraelci su u prvom meču fajnal-fora u Malagi savladali i dalje aktuelnog šampiona, Tenerife 69:68 i u nedjelju od 20 časova će se boriti za trofej sa pobjednikom meč između domaće Unikaha Malage i Telekom Bona.

Hapoel umalo nije od gotovog napravio veresiju. Džikićev tim je imao 15 poena prednosti u finišu treće četvrtine (52:37), ali su Španci preokrenuli, poveli 67:63, na 50 sekundi do kraja.

SimSander Vene je pogodio trojku uz dodatno slobodno bacanje za potpuni egal. Giorgi Šermadini je pogodio jedno slobodno bacanje za Tenerife, a Kaden Kerington težak prodor za novi preokret (69:68). Ekipa sa Kanarskih ostrava je imale 20 sekundi da poentira i izbori meč za odbranu titule, ali je Bruno Fitipaldo promašio trojku.

Džikić je vodio ekipu u delikatnom trenutku, samo tri dana nakon smrti majke Milke.

Hapoel je do trijumfa predvodio Karington sa 19 poena. Dobru podršku je imao u Veneu sa 15, Levi Rendolfu sa 12 i Brendonu Braunu sa 11 poena. Kod Tenerifa dvocifren je bio samo tandem veterana. Tridesetdevetogodišnji Marselino Uertas je postigao 20, a tridesetčetvorogodišnji Šermadini 18 poena.