Embid MVP, Bird, Rasel i Čemberlen nedodirljivi

Neizvjesnost, nagađanja, prognoze, prepucavanja, isto pitanje svakog dana – konačno je završeno. Džoel Embid je proglašen najkorisnijim igračem regularnog toka NBA lige, čime je prekinuo dominaciju dvostrukog uzastopnog osvajača priznanja, Nikole Jokića.
Joker je bio drugi, Janis Adetokunbo iz Milvoki Baksa treći, mada se znalo da će priznaje završiti ili kod centra Filadelfije ili kod „petice“ Denevera.

Ovo se dugo spremalo. Mnogo napronog rada, mnogo toga sam prošao. Ne govorim samo o košarci. Govorim o mom životu, mojoj priči. Odakle sam došao, kako sam došao ovdje i šta mi je bilo potrebno da stignem dovde“, rekao je Embid.

Interesantno je da Amerikanci već pet godina nemaju laureata, pošto je prije Kamerunca i Somborca, nagradu 2019. i 2020. pokupio upravo gore pomenuti “grčki monstrum”.

Prije “krunisanja” Adetokunboa samo su Hakim Olajdžuvon (1993/94), Stiv Neš (2005/06) i Dirk Novicki (2006/07) bili košarkaši rođeni van Sjedinjenih Američkih Država sa laskavim priznanjem.

Embid je imao najbolju sezonu od kada igra za Sikserse. Drugu vezanu godinu vodi po broju postignutih poena, a poboljšao je i efikasnost – bilježio je 33.1 poen po meču uz procenat šuta u prosjeku 54.8. Uz to je imao prosječno 10.2 skoka i 4.2 asistencije po meču.

Nije igrao u posljednje dvije nedjelje zbog povrde koju je doživio u trećem meču prve runde plej-ofa protiv Bruklina.
Sa druge strane, Jokić je bio veoma blizu da postane prvi centar, a tek treći igrač u istoriji nakon Rasela Vestbruka i Oskara Robertsona koji je u prosjeku bilježio tripl-dabl po sezoni. Imao je 24.5 poena, uz 11.8 skokova i 9.8 asistencija po meču, uz prosjek šuta 63 odsto i vodio je svoj tim do prvog mjesta u Zapadnoj konferenciji.

Kamerunac mu je uskratio priliku da postane tek četvrti igrač u istoriji NBA koji je tri godine zaredom proglašavan MVP igračem ligaškog dijela sezone. Sada to ostaju samo Leri Bird, Bil Rasel i Viilt Čemberlen.

Kao i svaki izbor i ovaj neće proći bez polemika. Mnogi smatraju da je Jokić zaslužio da stane rame uz rame sa Birdom, Raselom i Čemberlenom, neki aludiraju da je Embid svojevremeno “pobjegao” sa megdana Jokeru. Ipak, rezultati glasanja su pokazali da je Kamerunac imao 73 glasa, Jokića 15, a Adetokunbo 12.

Džoel je dobio ukupno 915 poena, srpski centar 674, a tamnoputi Grk 606.