Eurobasket – u kvalifikacijama nećemo moći na omiljene rivale

Foto: FIBA

Košarkaši Crne Gore u kvalifikacijama za predstojeće Evropsko prvenstvo 2025. u Finskoj, Letoniji, Poljskoj i na Kipru neće moći da budu u grupi sa omiljenim rivalima.

Prvi plasman na Svjetsko prvenstvo pamtimo i po tome što smo bili u grupi sa Turskom i da smo slavili u grotlu “Morače”. Češku smo oba puta savladali u kvalifikacijama za predstojeći Mundobasket.

FIBA je danas objavila spisak šešira pred sjutrašnji (utorak) žrijeb kvalifikacionih grupa, a “crveni” će biti u trećem šeširu, upravo sa Česima, Turcima i jednim od organizatora, Poljacima, što znači da se sa njima ne mogu sastati.

Crnoj Gori ne mogu doći ni rivali iz prvog šešira: Španija, Francuska, Srbija, Slovenija. Najteži rivali Bojanu Dubljeviću i drugovima mogu biti Litvanija, Grčka, Italija i Njemačka iz drugog šešira.

Ostali potencijalni rivali “crvenima” su selekcije iz šestog i sedmog šešira, što je objašnjeno na sajtu FIBA.

Žrijeb u Minhenu zakazan je za utorak u 11.30 sati, a kuglice će 32 selekcije rasporediti u osam grupa sa po četiri reprezentacije.

Nakon dvokružnog sistema, po tri ekipe iz grupa u kojima nisu domaćini narednog EP plasiraće se na završnom turniru. Iz grupa u kojima će biti koorganizatori šampionata (Kipar, Finska, Letonija i Poljska) po dva tima će na predovati u narednu rundu. Kipar, Finska, Letonija i Poljska takođe ne mogu biti u istoj grupi.

Foto: FIBA)

Kvalifikacije će se održati kroz tri “prozora”. Prvi termin je od 19. do 27. februar 2024, drugi od 18. do 26. novembra 2024, a poslednji od 17. do 25. februara. 2025. godine.

U svakom prozoru reprezentacije će odigrati po dva meča.

EVO I UČESNIKA KVALIFIKACIJA:

Šešir 1: Španija, Francuska, Srbija, Slovenija

Šešir 2: Litvanija, Grčka, Italija, Njemačka

Šešir 3: Češka, Poljska, Turska, CRNA GORA

Šešir 4: Finska, Hrvatska, Ukrajina, Letonija

Šešir 5: Belgija, Gruzija, Izrael, BiH

Šešir 6: Mađarska, Estonija, Holandija, Bugarska

Šešir 7: Velika Britanija, Island, Švedska, S. Makedonija

Šešir 8: Portugal, Danska, Slovačka, Kipar