Feneru rat na Bosforu – odluka u Pireju

Samo dva poena ubacio je Vezenkov, FOTO: Facebook
Samo dva poena ubacio je Vezenkov, FOTO: Facebook

Još jedna spektakularna utakmica u okršaju TOP 8 faze Evrolige između košarkaša Fenerbahčea i Olimpijakosa. Napetost je dostigla vrhunac, pa će se u Grčkoj igrati peta utakmica nakon koje će biti poznato ko će se priključiti Barseloni, koja je za sada jedina siguran putnik za Litvaniju.

Slavio je Fener u Istanbulu 73:69 zahvaljujući rafalnoj paljbi sa distance u posljednja dva minuta utakmice.

Počelo je serijom 0:5 gostiju, ali brzo se pribrao domaćin i takođe odgovorio sa +5, što je bila i najveća prednost nekog od rivala u prvih 20 minuta. Nakon nekoliko efikasnih napada, duel na azijskoj strani Istanbula pretvorio se u istinski rat na parketu. Čvrsto, tvrdo, uz mnogo fizičkog kontakta, pa je rezultat nakon prva dva kvartala pokazivao 33:32 u korist grčkog velikana.

U drugom poluvremenu takođe rezultatska klackalica, a onda su na scenu stupili Dejšon Pjer sa dvije trojke, priključio mu se sa jednom i Tajler Dorsi.

Pomenuti duo najefikasniji u pobjedničkoj ekipi – Pjer je ubacio 17 poena, Dorsi jedan manje. Za Olimpijakos 20 poena odličnog Šekila Mekisika, ali falili su koševi Saše Vezenkova, svega dva poena, trojke 0/5. Revanš se igra za sedam dana u Grčkoj.

Fenerabhče je osvojio Evroligu 2017. godine, uz to je bio na fajnal-foru još 2015, 2016, 2018. i 2019. Finale je gubio 2016. i 2018.

Tri puta je Olimpijakos osvajao Evroligu – 1997, 2012. i 2013, a čak 11 puta je bio učesnik fajnal-fora. Pet puta je poražen u meču za titulu.