FINALNA SERIJA ZA KOŠARKAŠE

Ferel junak – šampionska kruna Budućnosti sa 16 dijamanata

Plavi na tronu, Foto: KSCG
Plavi na tronu, Foto: KSCG

Košarkaši Budućnosti odbranili su šampionski tron u domaćim okvirima nakon što su u četvrtom meču finalne serije za prvaka Crne Gore savladali SC Derby rezultatom 90:83.

Za Plave 16. titula, a peta uzastopna, seriju im je samo 2018. godine prekinuo Mornar.

Junak Budućnosti je Jogi Ferel! Američki bek je, kada se sve lomilo, u posljednja četiri minuta vezao 10 poena. U nekoliko navrata je Budućnost imala devet poena prednosti, čak i maksimalnih +11, ali žilavi Studenti odbijali su da se predaju, uvijek uspijevali da pronađu povratak u meč, ali ne i u samom finišu nakon fenomenalnih šuteva sa distance Ferela.

SC Derby je otvorio utakmicu sa brzih 5:0 trojkom Borne Kapuste i probijanjem uz čeonu liniju iskusnog Nikole Pavlićevića. Budućnost se odlučila za zonsku odbranu i u odnosu na prethodne duele više forsirala igru u reketu za razliku od Studenata koji su u prvom poluvremenu čak 18 puta šutnuli za tri, a konvertovali pet trojki.

U drugoj polovini drugog kvartala, pri rezultatu 30:27 za SC Derby kreće serija Plavih poenima Andrije Slavkovića, Kenana Kamenjaša, Flečera Megija i Jogija Ferela za 12:0 i puna četiri minuta bez koša na drugoj strani terena. Sa maksimalnih +9 Budućnost je i otišla na veliki odmor – 42:33 uz bolju kontrolu skoka (17:13) i jednu asistenciju više. U prvih 20 minuta tim Andreja Žakelja nije mnogo forsirao šut za tri, svega sedam pokušaja oba je pogodio Ferel, a dva promašio Megi. Sa druge strane za Dejana Jakaru je ozbiljan problem predstavljala činjenica da je Tomislav Ivišić već imao tri lične greške, a raspoložen za igru je bio stoprocentni Emir Hadžibegović – tri od tri.

Treću četvrtinu je SC Derby otvorio mnogo bolje, serijom 8:0 i hirurški preciznim trojkama Nikole Pavlićevića prišao na samo poen zaostatka (42:41). Odgovorila je Budućnost i furizono odigrala nastavak treće dionice te za pet minuta postigla 18 poena, Studenti samo sedam. Plavi su u odlučujućih 10 minuta ušli sa +11, odnosno 65:54 nakon odlične asistencije Petra Popovića koju je u poene pretvorio Kamenjaš.

Međutim, odbijali su Studenti da umru, te ponovo na četiri i po minuta prišli na svega dva poena zaostatka (69:71), ovoga puta zahvaljujući blistavim potezima Igora Drobnjaka koji usljed brojnih otkaza uzrokovanim povredama imati veliku ulogu u reprezentatitvnim akcijama početkom jula. Na Drobnjakove energične ulaze i precizna polaganja odgovorio je Ferel sa sedam vezanih poena pa je Budućnost na tri minuta do kraja imala 78:72. Opet je odgovorio SC Derby poenima Matea Drežnjaka prišao na 78:76, ali je nastavio Jogi Ferel da cijepa mrežicu i praktično stavio tačku na trijumf trojkom 1:50 prije kraja, dok je sve dileme bukvalno otklonio kapiten Popović.

U pobjedničkom timu 23 poena Ferela uz sedam asistencija, 15 poena ubacio je Kenan Kamenjaš uz devet skokova, odlična rola Alekse Ilića sa 14 poena i 6 skokova, 13 je ubacio Mekinli Rajt.

Kod Studenata po 16 poena Igora Drobnjaka i Emira Hadžibegovića, 12 je ubacio Mateo Drežnjak, a 11 Nikola Pavlićević.

Sve u svemu, fenomenalna finalna serija, uzbudljiva napeta, rodilo se zdravo sportsko rivalstvo između dva podgorička kluba što je prava stvar za crnogorsku košarku.

I na kraju, svakom po trofej – Budućnosti liga, SC Derby-u Kup. Međusobni dueli u ovoj sezoni – 4:4.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare