Hitac za sva vremena – Kecmaaaaan

Foto: Twitter

Imao je Partizan možda značajnijih uspjeha, većih pobjeda, ali ona koja se dogodila na današnji dan prije 13 godina ostaće da se pamti zauvijek.

U knjigu besmrtnih te večeri u Zagrebu upisao se Dušan Kecman. Trojka sa više od pola terena 0,6 sekundi prije kraja u finalu protiv Cibone za osvajanje ABA lige – 74:75.

Zanijemio je Zagreb, region je bio u šoku, a svi svjetski mediji su nedjeljama nakon toga pričali i analizira cijeli ludi finiš u kojem smo vidjeli prvo trojku Bojana Bogdanovića iz ugla, a onda epski hitac Kecmana.

Nakon trojke Bogdanovića cijela klupa Cibone je uletjela na teren da slavi, zagrebačka arena je eksplodirala, ali je uslijedio hladan tuš.

Uvijek se naježim kad gledam. Još nisam svjestan kako sam to uradio. I danas me ljudi srijeću i govore ‘svaka čast, to se ne zaboravlja’. Kako vrijeme bude odmicalo, biću još svjesniji da će to ući u jedan dio istorije košarkaškog sporta“, pričao je Kecman nekoliko godina nakon koša.

Da sve bude zanimljivije, bila je to tek druga pogođena trojka (iz sedam pokušaja) te noći.

Sjećam se da je ostalo 0,6 sekundi do kraja i vidio sam da mogu da šutnem, iako su svi pognuli glave. Kako sam je uhvatio, poslao sam je ka košu. Sjećam se kad je ušla da je bio muk pola sekunde, kao da je neko ugasio ton, pa ga upalio na naše slavlje“, poentirao je Kecman.

Dodatnu čar ovoj ludoj završnici dali su komentatori. I danas se pamti prenos kolega Edina Avdića i Nenada Kostića.

Kompletnu statistiku sa tog meča možete pogledati OVDJE.

A, na današnji dan prije devet godina dogodila se slična situacija koja i nije baš toliko draga navijačima Partizana. U Beogradskoj areni, u polufinalu fajnal-fora Nolan Smit je pogodio trojku kojom se Cedevita plasirala u veliko finale.