DAVID MIRKOVIĆ ZA LOB SPORT

“Imao sam ponude Partizana i Zvezde, ali volim što sam ovdje, spremamo se za plej-of”

Foto: Dejan Lopičić/LOB SPORT

Košarkaški klub Budućnost uvijek je bio klub za koji se vežu najveći uspjesi crnogorske košarke. Evroligaški mečevi, osvajanje Jadranske lige samo su neki od uspjeha crnogorskog šampiona, a rijetko kada su imali ravnopravnog konkurenta u Glavnom gradu – sve do skoro.

Govorimo naravno o SC Derbiju, klubu koji je postao konkurent svima, a najviše zahvaljujući kvalitenom radu i talentovanoj djeci od kojih će, nadamo se mnogi, napraviti zavidne karijere.

>>> NBA prospekt za LOB SPORT: Igranje za Crnu Goru je privilegija, a igrom podsjećam na Jokića

Jedan od bisera Studenata, i zalog za budućnost crnogorske košarke svakako je David Mirković koji je u timu iz Podgorice debitovao u seniorskom pogonu, i za sada opravdao očekivanja. Napunio je sedmog januara 18 godina, pa je to bila prilika i za paraf na profesionalni ugovor, koji je potpisao do 2027. godine.

Za mene subjektivno, sezona ide dobro. Ovo mi je prvi put da izlazim u seniore, i veliku scenu. U početku mi je bilo teško da se priviknem, ali sam u međuvremenu stekao sam iskustvo i zadovoljan sam. Uvijek mislim da može bolje i nadam se da će biti još bolje“, rekao je Mirković za LOB SPORT.

Govorilo se ranije o promjeni sredine, čak je i trener Dragan Nikolić govorio o mogućem transferu, ali uprkos atraktivnim ponudama, David je ostao u Podgorici.

Bilo je ponuda iz Partizana, Crvene zvezde i Španije, ali mislim da najveću i najbolju priliku imam ovdje. Dosta vremena bih proveo na klupi. A meni je najvažnije da imam dobar trening a zatim da igram dosta. SC Derbi mi je dao najbolje uslove i volim što sam ovdje. Svi su bili za to da ostanem, jer u drugim klubovima ne bih igrao“.

Sedam poena i četiri skoka u prosjeku ima tek punoljetni Nikšićanin, a najbolju partiju pružio je protiv Budućnosti kada je postigao 17 poena.

“Svi imamo dodatnu motivaciju kad igramo protiv Budućnosti jer smo hijerarhijski ispod njih, i to nam je prilika da se pokažemo. Ja sam znao da će dobra partija doći jer sam imao poene, i moralo je negdje da se desi“.

Pretrpjeli su igrači promjenu trenera, Andrej Žakelj je preuzeo upravo Budućnost, a na njegovo mjesto došao je Slovenac Dejan Jakara.

Sa Jakarom imam odličan odnos, i stvarno dobro sarađujemo. Dosta me razumije i pomaže mi mnogo što god mi treba. Komuniciramo dosta, i baš bih volio da ostane što duže“.

Najveće iskustvo stekao je svakako igravši protiv evroligaša Partizana i Crvene zvezde, gdje je za protivnike imao neke od najboljih igrača Evrope, a priznaje sa kim mu je bilo i najteže na terenu.

Ja i sada gledam te ljude i divim im se, i stvarno mi je bio šok kada sam igrao protiv njih. Vremenom sam se navikao, jer je to nešto što sam sanjao. Sa Zekom Ledejem mi je bilo teško na terenu, i od njega sam naučio više od bilo kog igrača, to je jedan poseban kvalitet. Znao je da sam mlađi i provocirao je, ali to je sve u žaru borbe i završilo se sportski“.

Foto: Dejan Lopičić/LOB SPORT

Nakon senzacije i osvojenog Superkupa, ambicije Studenata su porasle, pa je iskorak u odnosu na prethodnu sezonu gdje su bili egal sa Partizanom, želja svih u klubu.

Na početku niko nije imao prevelika očekivanja, ali posle Superkupa se podiglo samopouzdanje, i svi očekujemo borbu u plej-ofu. Logično da su nam pobjede podigle samopouzdanje, sada nas je zadesila serija od tri poraza. Slijedi nam meč sa Mornarom ali su u blagom usponu, pripremamo se i nadam se da ćemo da pobjedimo“.

Da se veliko odricanje i dobre partije primjećuju, dokazano je i time što se Mirković našao na širem spisku seniorske reprezentacije i konkurisaće za mjesto kod selektora Boška Radovića.

Počastvovan sam što sam dobio priliku da budem pozvan na širi spisak reprezentacije Crne Gore. Spreman sam da odgovorim na sve zadatke selektora Boška Radovića i da se pokažem u što boljem svijetlu. Za mene je to prije svega velika čast i poziv će mi sigurno dosta značiti i zasigurno ce mi biti odskočna daska za budućnost“, zaključio je David Mirković.

Standings provided by Sofascore