“Politička situacija u CG ne dozvoljava da druge sfere života izađu na vidjelo, poput sporta, kulture…”

FOTO: FIBA
FOTO: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore otvara novi kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo nakon što je na proteklom osvojila visoko osmo mjesto i bila u igri za plasman na OI u Parizu 2024. godine.

Ekipa selektorke Jelene Škerović već sjutra putuje za Sarajevo, a u četvrtak će igrati protiv domaćina Bosne i Hercegovine. Tri dana kasnije rival će biti Švajcarska u Herceg Novom, protivnik u grupi još je i Luksemburg.

<<< Košarkašice u pohod na nove uspjehe

“Zadovoljni smo žrijebom. Izvukli smo lakšu grupu, ali to ne znači da će to tako lako da ide, već ćemo morati to da dokažemo na terenu. Cilj je nastaviti dobre igre sa Evropskog prvenstva, nastaviti ciklus priključivanja mlađih igračica. Priključili smo dvije košarakšice iz U20 selekcije, pa čak i dvije iz U16 – kontinuirano radimo na podmlađivanju selekcije”, poručila je selektorka Crne Gore.

FOTO: FIBA
(foto: FIBA)

Škerović priznaje da je selekcija Bosne i Hercegovine nepoznanica…

“Novi trener, novi sistem, ali fokusiraćemo se na nas kako bi pružili kvalitetnu igru u napadu i odbrani. Nadam se da rezultat neće izostati. Švajcarska možda nije na nekom visokom nivou, ali ukoliko im dopustimo da igraju svoju igru mogu da budu jako nezgodne. Međutim, sad je prioritet Bosna i Hercegovina – vjerujemo da ćemo odraditi sve kako treba.”

Selektorka smatra da će tokom kvalifikacionog ciklusa sve zavisiti od Crne Gore.

“Mi se pitamo. Prvi put smo favoriti u grupi, ali ponavljam – to moramo da pokažemo na terenu. Od starta moramo da pokažemo ko je gazda i protivnicama ne smijemo da dozvolimo nikakvu šansu.”

Na spisku nema standardne reprezentativke Bojane Kovačević koja je karijeru nastavila u Kini, dok je povrijeđena Amerikanka koja je branila boje Crne Gore na Evropskom prvenstvu – Nataša Mek.

“Mek ima problema sa leđima i polako se vraća u trenažni ciklus. Bojana Kovačević ima težak put da dođe do Evrope, mada ni kineski klubovi ne puštaju svoje igračice u ovom periodu. Bojana sada nije sa nama, ali je izrazila nadu i želju da će opet biti dio nacionalnog tima.”

Naglasila je selektorka da je uz tim Taja Rejmer. Riječ je o 28-godišnjoj Amerikanki koja brani boje turskog Botas Spora.

“Ona je kroz pripreme prije Evropskog prvenstva pokazala kvalitet koji nam odgovara. Dobro se uklopila sa igračicama. Generalno je atmosfera dobra”, dodala je Škerović.

FOTO: FIBA
(foto: FIBA)

Košarkašice Crne Gore nikada nijesu propustile Evropsko prvenstvo. Juriće osmi uzastopni plasman. Bez obzira što bazu crpi samo iz jednog kluba – Budućnosti, pitanje je koliko je javnost svjesna uspjeha reprezentacije. Selektorka je otvorila dušu…

“Generalno mislim da Crna Gora kao zemlja treba da postavi prioritete, da politika nije prioritet. Jer političari ne predstavljaju Crnu Goru na pravi način, prezentuju je iz nekih drugih interesa, kao sve zemlje. A sportisti su ti (košarka, fudbal, rukomet, odbojka…) koji predstavljaju zemlju na pravi način”, kaže Škerović i u dahu nastavlja:

“Mislim da ljudi nijesu svjesni uspjeha, a svi očekuju dobre rezultate…Sama politička situacija u Crnoj Gori ne dozvoljava da druge sfere života izađu na vidjelo poput sporta, kulture, drugih stvari…Mislim da je sport najljepša prezentacija zemlje, svi od toga imamo korist, ali to je neka druga tema, za drugi razgovor…”

Crna Gora je na debitantskom Evrobasketu (2011.) ostvarila najbolji rezultat – 6. mjesto. Na proteklom prvenstvu bila je osma.