Košarkašima Reala i Partizana prijete suspenzije od tri meča do četiri godine

Medijski prostor širom Evrope je i dalje zatrpan informacijama nakon tuče košarkaša Reala i Partizana u Madridu. „Kraljevići” nisu na najbolji način primili košarkaške lekcije koje su im dijelili crno-bijeli. Serhio Ljulj je zapalio iskru, kasnije je uslijedila opšta “makljaža”, a najdeblji kraj je izvukao povrijeđeni Dante Egzum.

Evroliga je najavila da će u naredna 24 sata donijeti odluku o kaznama za aktere tuče u Madridu u kojoj je učestvovala većina igrača Reala i Partizana.

Prema pravilima Evrolige postoje dvije vrste povrede pravila: teži i lakši, a ono što se dešavalo u prestonici Španije sigurno spada u ovu prvu grupu. Kao teži prekršaji se navode fizički napad koji dovodi do prekida utakmice, prijetnje i vrijeđanje, kao i ponašanje koje vodi do nasilja.
Najveća kazna je suspenzija iz Evrolige na četiri godine. Blaže su one koje iznose od godinu dana zabrane, do suspenzije na tri ili više utakmica u zavisnosti od procjene kakav je bio stepen prekršaja. Košarkaši koji su učestvovali u tuči mogu da budu kažnjeni novčano od 30 do 280 hiljada eura.

U duelu između Reala i Partizana isključen je 21 igrač i zbog toga meč nije mogao da se nastavi. Vrlo lako bi moglo da se desi da budu donete najrigoroznije kazne u istoriji Evrolige.
Do sada su najdrastičnije kazne izrečene 2013. godine poslije sukoba igrača Olimpijakosa i Galatasaraja. Učesnici tuče dobili su zajedno deset mečeva kazne. Mirza Begić četiri, a Printezis i Mensa Bonsu po tri utakmice. Begić je uz to platio 15, a Printezis i Mensa Bonsu 10 hiljada eura.

Olimpijakos kao organizator je narednu utakmicu igrao pred praznim tribinama i platio je 39 hiljada era.