Kreće 3×3 LOB Montenegro tour: Majstori su spremni za ples

Foto: 3x3 Montenegro

Svi zaljubljenici u basket su s nestrpljenjem čekali. I dočekali. Kreće nova sezona koja će se ove godine zvati 3×2 LOB Montenegro tour 2k23. Atraktivne lokacije, majstori sa loptom, velika brojnost, publika koja uživa. Sve to možemo očekivati tokom narednog perioda. Sve kreće u marini u Portonovom.

A, teško da postoji bolji sagovornik o basketu od reprezentativca Crne Gore i momak koji je tu od samih početaka. U pitanju je Miloš Jovanović, član Kodio ekipe, kao i našeg nacionalnog tima.

Basket u malenoj balkanskoj ljepotici konstantno raste, a ono igranje u kvartu podiglo se na mnogo veći nivo. Nagradni fond je veći u odnosu na prethodne godine i ove iznosi – 1.500.

Basket je predivan sport, najbrži timski. Mnogo je dinamično, atraktivno, ne davi publiku, mečevi ne traju dugo. Nakon što je uvršten u olimpijsku porodicu dodatno je dobio na težini. Finanijski je uzelo maha i konstantno napreduje. Znamo da je kod nas stigla nova organizacija i nadam se da će imati sluha za potencijal koji basket ima u našoj zemlji. Dobro su krenuli, najavljeni su ozbiljni turniri“, rekao je Jovanović za startu intervjua za LOB SPORT.

Ove sezone zakazano je devet turnira (osam širom zemlje i završni Top 8 LOB turnir). Za prvi, stiglo je preko 30 prijava, što dovoljno govori koliko su se ljubitelji basketa uželjeli igranja.

Biće zanimljivo. Zakazano je desetak turnira, sigurno je da će konkurencija biti žestoka. Nadam se da ćemo i mi moći da učestvujemo na nekom od njih“.

Ono što je glavni cilj i što treba rješavati – da turniri ne budu samo prestiž.

Svi košarkaši sa ovih prostora su ispred zgrade igrali basket. Prešlo se na ‘veliku košarku’, a onda se otvorila mogućnost da se sve uozbilji. U narednom periodu cilj je napraviti pomak, da turniri u Crnoj Gori najboljim ekipama donesu plasman na neke međunarodne“, dodaje Jovanović.

Jedna od stvari koja je karakteristična za basket – atraktivne lokacije. A, Crna Gora ih ima na pretek.

Portonovi – brutalno mjesto za turnir. Ja sam igrao na brojnim turnirima, ali u Crnoj Gori ima nevjerovatnih mjesta za organizaciju turnira. I na sjeveru i na jugu. To nema niko u ovom dijelu Evrope“, nema dilemu Jovanović.

Kao neko ko je igrao i basket i košarku “5 na 5” možeš li nam otkriti razliku?

Basket je dosta rigorozan sport, to su dva svijeta. Osjećaj tijela na kontakt igru, reket, kontakt. Igra se na jednom košu, lopta je manja, ima raznih pravila koja moraju da se poštuju. Jedan zanimljiv podatak – tokom igranja mečeva basketa puls je 90, što predstavlja crvenu zonu. A sa takvim pulsem moraš da donosiš prave odluke“, otkriva Jovanović.