Kuzmanović za LOB SPORT: Loša koncepcija Budućnosti, iznenadio bih se da izbore majstoricu

Kuzmanović i Bokan (foto: KK Budućnost)

Sigurno se svim navijačima Budućnosti u tridesetim godinama i onim starijim probude lijepa sjećanja kada prilikom gledanja utakmica Evrolige čuju glas Vladimira Kuzmanovića. Bek specijalac “plavih” sa kraja devedesetih godina prošlog i početka ovog vijeka, prefinjenog šuta, elegantan, kako na terenu tako i van njega, elokventan, sada naš kolega u ulozi stručnog konsultanta na Sport klubu. Kuzma je bio član šampionske ekipe Crvene zvezde iz 1998, zatim “drim tima” Budućnosti, sa kojom je 2000. i 2001. bio prvak one legendarne YUBA lige.

Pratio je Kuzmanović uživo duel svojih bivšig timova u nedjelju u dvorani “Aleksandar Nikolić” u okviru polufinala ABA lige i malo je reći da je razočaran onim što je vidio od košarkaša u plavim dresovima (poraz 55:93).

Očekivao sam više od Budućnosti. Vezan sam za taj klub i uvijek se rado prisjetim lijepih dana provedenih u Podgorici na početku vijeka. Očekivao sam znatno jači otpor iz razloga što je ovo vrhunac sezone, ne tako uspješne. Ipak, nadao sam se da će Mijović uspjeti da podigne ekipu jer posjeduje taj pobjednički mentalitet. Pratio sam ga pored trerena, nervirao se i na minus 20 i minus 30. Nije želio da se preda. Smatram da je najmanje kriv za ovaj debakl. Iskreno, ne sviđa mi se koncepcija Budućnosti ove sezone“, rekao je Kuzmanović u telefonskom razgovoru za Lob Sport.

DUPLA KRUNA U DOMAĆIM TAKMIČENJIMA JE MARGINALNA STVAR

Kao jedino logično, nakon ovakvih uvodnih Vladovih rečenica, nametalo se pitanje da pojasni šta mu se ne sviđa u koncepciji “plavih”.

Nije mi od početka sezone ovaj sastav djelovao kao ozbiljna kombinacija. Strance koji su na startu bili tu nisam vidio kao igrače koji donose nešto novo, prave razliku na terenu. Postavlja se pitanje zbog čega dovoditi stranca samo da bi ga doveo. Iako Budućnost osvoji domaće prvenstvo ne mogu biti zadovolji sezonom. Dupla kruna u takmičenjima gdje vam je jedini konkurent Mornar, koji je uzgred takođe napravio veliki broj grešaka u selekciji ekipe i čak ispao u polufinalu plej-ofa domaće lige, marginalna je stvar. Budućnost mora da teži boljim rezultatima u ABA ligi i Evrokupu“.

Kamenjaš i Atić (foto: ABA liga)

Dobro, ali klub iz Njegoševog parka još nije završio takmičenje u ABA ligi ove sezone? Teoretski je i dalje moguć plasman u finale. U utorak je revanš u Podgorici, igraće se majstorica u slučaju pobjede Popovića i drugova?

S obzirom na okolnosti i sve viđeno, iznenadilo bi me da Budućnost pobijedi u Podgorici“, odgovara Kuzma.

Baš ne vjerujete u “plave”?

Volim da pratim Budućnost, vidio sam neke nevjerovatne poraze u veoma važnim mečevima kada su pobjede bile neophodne za neku prekretnicu ili u ABA ligi ili Evrokupu. Izostajali su trijumfi, tako da mislim da ako Crvena zvezda dođe u “Moraču” sa ovakvim nabojem i energijom, Budućnost nema šta da traži. Smatram da ovolika razlika u prvom meču nije sticaj okolnosti već razlika u kvalitetu, pogotovo u odbrani“.

“MORAČA” JE PRAZNA JER PUBLIKA OSJEĆA DA STRANCI GLEDAJU SAMO SVOJU PROMOCIJU, IMA CRNOGORSKIH KOŠARKAŠA KOJI ZASLUŽUJU PLAVI DRES

Petar Mijović je na predstavljanju rekao da želi da vrati publiku u najveću crnogorsku dvoranu. Kuzmanović govori da je mala posjeta ove sezone upravo potvrda njegovih riječi da ekipa nije dobro selektirana i da podgorička publika to prepoznaje.

Dovoljan je podatak da je u jednom momentu publika praktično prestala da dolazi u dvoranu. Igrao sam dolje u zlatnim danima Budućnosti i znam da ljudi tamo vole da gledaju košarku, dobro poznaju ovu igru i znam šta znači kada odluče da ne dolaze na utakmice. Ubijeđen sam da postoje crnogorski igrači koji zaslužuju da igraju u Budućnosti, ne treba ih se tako lako odricati, treba vratiti neke iz inostranstva. Ovaj sastav mi djeluje kao legija stranaca, čini mi se da ne doživljavaju Budućnost kao svoj klub. Partizan takođe ima puno internacionalaca ali su u klubu uspjeli da im usade to što domaći igrači osjećaju prema klubu. Internacionalci iz Budućnosti, čini mi se, gledaju boravak u Podgorici samo kao svoju ličnu promociju i odskočnu dasku za nastavak karijere“.

Erik Grin (foto: ABA liga)

Budućnost mora da promijeni mnogo stvari u svojoj igri kako bi parirala crveno-bijelima, prije svega na energetskom planu i u defanzivi. Kvalitet je nedvosmisleno, tvrdi Kuzmanović, na strani Beograđana.

Zvezda je odlična ekipa, sa iskusnim strategom, pružili su fantastičnu partiju, pogotovo u defanzivi, zatvorili su koš najboljem košarkašu Budućnosti, Grinu, ali i ostalim igračima podgoričkog kluba”.

OGROMNA RAZLIKA IZMEĐU EVROLIGE I EVROKUPA

Dugačak je period, čak devet dana između dva meča. Na pitanje da li je u tom vremenskom intervalu moguće drastično popraviti formu, otkloniti nedostatke i napraviti čudo, Kuzmanović odgovara:

Nekoj ekipi može da prija tolika pauza, ali mi Budućnost ne djeluje kao ekipa koja može da se izvuče iz ove situacije. Volio bih da griješim. Kažem vam, došao sam u “Pionir” sa nadom da ću gledati neizvjestan meč, umjesto toga sam od starta imao utisak da se samo postavlja pitanje kada će Zvezda ubaciti u veću brzinu i završiti stvari“.

Kuzmanović kao stručni konsultant prati utakmice Evrolige, dobro poznaje situaciju u Evrokupu. Smatra da je razlika u kvalitetu između dva pomenuta takmičenja takođe veliki minus za Budućnost.

Zvezda godinama unazad igra jače takmičenje, prilagođeni su načinu suđenja u plej-ofu jer je u Evroligi svaki meč kao plej-of. Budućnost je taj luksuz imala samo prije par sezona, mislim da su iz tog sastava ostali samo Suad Šehović i Petar Popović. Ostali se nisu susretali sa tako zahtjevnim nivoom takmičenja“.

Džej-Džej O’Brajen

ZADOVOLJAN ZBOG FER I KOREKTNOG NAVIJANJA U DVORANI “ALEKSANDAR NIKOLIĆ”

Na kraju smo Kuzmanovića pitali za atmosferu koja je vladala u dvorani “Aleksandar Nikolić” u nedjelju.

Bio je sve kako treba, nije bilo onog standardnog “folklora”. Naravno, košarkaši Budućnosti su “pozdravljeni” zvižducima. Kada se Marko Jagodić-Kuridža povrijedio, ispraćen je aplauzom, lijepi potezi su takođe nagrađivani aplaudiranjem a ne zvižducima. Naravno, fer i korektnoj atmosferi je kumovala i loša partija Budućnosti, ambijent bi sigurno bio užareniji da je meč bio neizvjestan. Drago mi je što ništa nije izašlo iz okvira sportskog ponašanja i što se za razliku od prethodnih sezona nije sve završilo samo na lijepim riječima već je stvarno cijeli ambijent bio takav, zaista za uživanje. Mislim da svima više treba da bude jasno da ćemo svi nakon tih 40 minuta košarke i dalje biti prijatelji i dvije zemlje koje imaju toliko toga zajedničkog. Nažalost, na našim prostorima su podjele poželjne“, zaključio je Vladimir Kuzmanović.