LOB SPORT na treningu mlade reprezentacije – volja i kvalitet spakovani u koferu za Grčku

Mlada reprezentacija Crne Gore vrši poslednje pripreme pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje se održava na Kritu.

Izabranici Dušana Dubljevića djeluju raspoloženo, a mi smo na par minuta prije treninga u dvorani kompleksa Voco uspjeli da porazgovaramo sa Fedorom Žugićem i Lukom Bogavcem.

U ekipi vlada odlična atmosfera. Sam kraj priprema, imali smo dva meča sa Srbijom koja smo dobro odradili, ali to nije mjerilo. U prvom kolu čeka nas Španija i to će biti pravi test“, rekao je Žugić.

Primarni cilj je proći grupu, ali ističe “dvojka” naše reprezentacije da je kvalitet neosporan, pogotovo od kada su se timu priključile kolege iz mlađih kategorija.

Pokazali smo kvalitet, mislim da ova ekipa može mnogo iako je cilj prolazak grupe. Mislim da su mlađi igrači preuzeli odgovornost, to su sve momci koji obećavaju, nadam se da će kvalitetom uspjeti da pariraju starijima, pa da pokušamo da ponovimo uspjeh iz prethodne godine“, rekao je osvajač šampionske titule sa Ulmom.

Jedna od glavnih karika “nove generacije” biće svakako Luka Bogavac. Momak koji je igrama u ABA 2 ligi skrenuo pažnju SC Derbija čiji je igrač i postao.

Svjestan je organizator igre da je veliko breme na njemu, ali kako kaže – ne osjeća pritisak.

Očekivanja su uvijek velika, ekipa je dosta izmijenjena, ali ono što je sigurno je da ćemo dati maksimum, što smo pokazali i u pripremnim mečevima. Što se tiče moje generacije (2003. godište, prim.aut) znamo osjećaj šta znači boriti se za medalju, pokušaćemo da pomognemo mladim igračima kroz primjer kako se igra za reprezentaciju. Tek nakon toga vidjećemo kakvi su nam dometi“, rekao je Bogavac.

Nakon kratkog osvrta momci su se okrenuli treningu, koji je iscrpno predvodio jedan od članova stručnog štaba, perspektivni trener Radojica Petrić.

Dok su se crtale zamisli i pogađali flouteri iz pik end rola, razgovor smo nastavili sa selektorom Dubljevićem.

“Nismo ni prethodne godine najavljivali uspjeh, pa nećemo ni ove. Radili smo dosta, čekali smo određene igrače da se priključe, ali smo uspjeli da napravimo generalne provjere koje su ispale kako treba. Bitan faktor je što imamo dosta igrača iz prethodne generacije koja je osvojila bronzu”, kazao je čovjek zadužen za selekciju.

Provjere sa Srbijom ispale su kako treba, a naša reprezentacija će nastupati u grupi B, gdje će rivali biti Estonija, Španija i Srbija. Prvi meč igraće sa Španijom osmog jula od 16 časova. Dubljević ističe važnost tog duela.

Prvi meč protiv Španije će biti najteži ali i najbitniji. Sem Fedora i Luke koji su da kažem nosioci igre, možemo očekivati dosta od mlađih igrača. Ivanović i Vučeljić dolaze iz jakog trenažnog procesa, kao i igrači iz juniorskog tima koji su pokazali da sa više odgovornosti mogu da pristupe ozbiljnoj košarci.”

Ne može se Crna Gora pohvaliti visokim igračima, svjestan je toga i selektor ali taj nedostatak se može anulirati agresivnijim pristupom.

Jedini hendikep koji imamo jeste – visina. To moramo da nadoknadimo trčanjem i agresivnošću. Jako je prvenstvo jaka je ukrštajuća grupa. Ovo je jedno od najjačih prvenstava ali pokazali smo na pripremama da možemo da igramo sa svima iako će biti zahtjevno“, zaključio je Dubljević, a mi smo ostavili “crvene” da završe trening i da polako, skromno – a sa velikim srcem krenu ka Heraklionu.

Srećno.